Cada matí, la premsa ens desperta amb una nova cara coneguda que desfila cap als jutjats, i cada cop costa més distingir si estem llegint una crònica política o el guió d’una sèrie de Netflix. L’entorn de Pedro Sánchez sembla haver-se convertit en una constel·lació de citacions judicials: la seva esposa, investigada per presumpta corrupció i tràfic d'influències; el seu germà, ara imputat en una causa que apunta a la contractació pública; l’exministre Ábalos, que ha passat de ser una de les veus fortes del govern espanyol a un nom habitual en els sumaris del cas Koldo. La família —entenent-la en el sentit més ampli, institucional i, segons alguns, gairebé sicilià— ja no és només una metàfora de la unitat del partit: és una realitat processal. Aquest divendres l'ABC aplaudeix amb les orelles que la magistrada del jutjat d'instrucció número 3 de Badajoz Beatriz Biedma hagi acordat l'obertura de judici oral contra David Sánchez, germà del president espanyol, per presumptes delictes de tràfic d'influències i prevaricació administrativa. Biedma també asseurà al banc dels acusats el president de la Diputació de Badajoz, Miguel Ángel Gallardo, i nou persones més. El diari conservador, que comparteix una imatge de David Sánchez escoltat per dos agents de la Guàrdia Civil, destaca el cas al voltant de Gallardo, a qui acusa d'“obrir un debat jurídic”. Gallardo s'ha incorporat com a diputat a l'Assemblea d'Extremadura per obtenir l'aforament, la qual cosa implica que qualsevol causa judicial contra ell seria competència del Tribunal Superior de Justícia d'Extremadura. Aquesta maniobra no ha estat ben vista pels seus adversaris polítics ni tampoc per alguns socialistes, ja que fa mesos ell havia assegurat que no assumiria l’acta fins que la investigació no es tanquésLa Razón s'expressa en una línia molt similar indicant que “el judici al seu germà i l'avançament de la resta de causes” suposen un “escac a Sánchez”.

El Mundo, precisament, destaca a la seva portada com ha estat el procés d'aforament de Gallardo: “28 hores frenètiques”. Un moviment calculat i ràpid —menys de 28 hores— va servir perquè Miguel Ángel Gallardo aconseguís un escó a l’Assemblea d’Extremadura i, amb ell, l’aforament necessari per evitar ser jutjat a un tribunal ordinari. Aquesta jugada es va consumar just abans que la magistrada ordenés el judici oral per prevaricació i tràfic d'influències, explica el diari, que també apunta que entre les 9:19 h d'aquest dimarts i les 13:17 h de dimecres, Gallardo “va fer dimitir una diputada i renunciar davant notari uns altres 4 candidats”. El Mundo, d'altra banda, critica la trobada de Pedro Sánchez aquest dijous amb representants d'associacions de víctimes de la DANA que va sacsejar el País Valencià l'octubre passat. El que molesta al diari és que “defugís” les zones més afectades pel temporal (qualsevol excusa és bona per malparlar de Sánchez). Durant la trobada, el president va recollir la petició de les associacions de víctimes per a la celebració d'un funeral d'estat en memòria de les víctimes de la DANA. Així mateix, Pedro Sánchez els va comunicar que el govern espanyol ja està treballant en un pla per prevenir i preparar el territori per minimitzar els riscos en cas d'inundació, que inclourà actuacions noves i d'altres ja programades, a executar a partir del 2026. El pla contindrà un paquet de reformes hidràuliques i actuacions de protecció contra les inundacions. Per cert, un altre titular que molesta al diari és el que diu que “Sánchez demana personalment als líders de la UE que donin suport a l'ús del català”. L’oficialitat del català a la Unió Europea s’ha convertit en una peça clau de l’estratègia política de Pedro Sánchez i, segons el diari, fonts diplomàtiques de diversos països asseguren que el tema s’ha tractat al més alt nivell i que el govern espanyol hi està abocat del tot: “hi ha trucades, reunions i promeses sobre la taula per garantir que la votació prevista per al 27 d’abril sigui favorable”.

En clau internacional, El País viatja als Estats Units per alertar dels darrers moviments del Donald Trump: el gabinet del president nord-americà ha anul·lat “amb efecte immediat” el programa d'intercanvi d'estudiants estrangers de la Universitat Harvard. La secretària del Departament de Seguretat Interior dels EUA, Kristi Noem, ha adreçat una carta a la institució en què recorda que el fet de matricular estudiants estrangers i de contractar treballadors estrangers és un “privilegi”, i que, per poder mantenir-lo, totes les universitats han de complir els requisits del departament. “Com a resultat del refús a complir-los mentre perpetuen un entorn insegur al campus que és hostil als estudiants jueus, que promou simpaties pro-Hamàs i que utilitza polítiques racistes de diversitat, equitat i inclusió, han perdut aquest privilegi”, afirma la carta. La imatge és la d'una persona amb una bandera d'Israel a la zona de Washington on aquest dijous dos membres de l'ambaixada d'Israel als Estats Units van ser assassinats a trets mentre sortien d'un acte al Museu Jueu de Washington. Què diuen la resta de portades d'aquest divendres?

ABC
El Mundo
El País
La Razón
La Vanguardia
El Periódico
Ara
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!