L’expresident de l’ANC Jordi Sànchez i els consellers Josep Rull i Jordi Turull , tots tres empresonats a Lledoners per la seva responsabilitat al referèndum de l'1-O, han presentat un escrit al Tribunal Constitucional en què reclamen la “resolució amb caràcter urgent” de la petició de suspensió de les seves condemnes que van demanar el 21 de novembre del 2019. Aquesta petició era la mesura cautelar conseqüència del recurs d’empara que els va ser acceptada a tràmit el 6 de maig passat.

La defensa dels presos considera que el fet que el TC no s’hagi pronunciat sobre aquesta petició, quan sí ho ha fet sobre una petició posterior, del 20 de març d'aquest any “resulta com a mínim sorprenent”.

L'advocat dels tres presos, Jordi Pina, reclama en l'escrit que el TC es pronunciï amb caràcter urgent sobre la petició perquè fer el contrari suposa “dilatar la resolució sobre l’estimació de la mesura cautelar sol·licitada” i per tant, una conculcació del dret a la tutela efectiva.

 

En el recurs es denunciava la vulneració dels drets fonamentals dels presos perquè el judici contra ells va continuar al Tribunal Suprem després que van ser escollits diputats al Congrés i van adquirir la immunitat parlamentària.

L'escrit recorda que el Tribunal de Justícia de la UE va dictar el passat 20 de desembre que Oriol Junqueras havia adquirit la immunitat en ser escollit eurodiputat, amb una sentència en què s'assenten les bases sobre com cal interpretar la immunitat parlamentària. Per tant, conclou que s’ha de declarar la nul·litat de totes les actuacions judicials fetes contra ells un cop van ser escollits diputats.

“Crida l’atenció que sigui precisament en aquest recurs d’empara en el qual s’estigui dilatant tant la resolució sobre la mesura cautelar interessada”, assenyala el text.