Pedro Sánchez ja ha entrat de ple en la campanya de les eleccions del 21 de desembre. I ho ha fet carregant amb duresa contra el govern de Rajoy i, sobretot, contra l’executiu de Puigdemont. En un acte aquest dissabte al migdia al Palau de Congressos de Tarragona, el secretari general del PSOE ha recorregut a aquell vell lema ideat per José Zaragoza, però reversionat. “Si tu no hi vas, ells es queden”, ha advertit. Ha fet una crida a la participació massiva el 21-D: “No es pot quedar cap socialista a casa, han de sortir tots a votar”.

En aquesta línia, Pedro Sánchez ha defensat que el PSC és “el partit de la reconciliació i el diàleg”, però un diàleg “per unir-nos, no per separar-nos”. El dirigent socialista ha aprofitat aquest moment per llançar un dard als comuns i Podem. “No trobem cap bandera d’esquerres en la causa separatista com fan altres”, ha assegurat. Ha lamentat que “no hi ha ni urnes amb garanties ni seguretat jurídica” en la causa de l’independentisme. Ha dit estar preocupat per l’impacte que tindrà sobre la classe mitjana i treballadora. També els ha recriminat el trencament del govern a l’Ajuntament de Barcelona.

“Es pot ser president havent situat Catalunya fora de la legalitat, saltant-se l’Estatut i la Constitució, trencant la convivència?”, ha preguntat. També ha tingut un interrogant per la Moncloa.“Es pot ser president del govern espanyol confrontant territoris o mirant cap a una altra banda com ha fet Rajoy?”, ha preguntat.

No obstant això, la majoria del discurs del secretari general del PSOE ha estat en clau de política espanyola. Ha defensat la reforma de la Constitució espanyola per donar “estabilitat i seguretat” durant 40 anys més, però també per apuntalar drets socials, com el dret a l’habitatge o la sanitat. Ha fet referència al 15-M i, en matèria de pensions, ha proposat un nou Pacte de Toledo.

“Estem farts de jornades històriques”

Per la seva part, el candidat a la presidència, Miquel Iceta, ha sostingut que hi ha dues opcions a les eleccions del 21-D. Per una banda, “hi ha uns vots per allargar el conflicte per sempre més”, tant a un bàndol com a l’altre. Per altra banda, hi ha un vot, el del PSC, per “resoldre” aquest conflicte, que requereix traçar un “camí diferent” a l’actual.

Ha defensat la incorporació d’Units per Avançar o independents com l’exfiscal i exeurodiputat per Podemos Carlos Jiménez Villarejo, perquè “el procés ha deixat molta gent orfe” i ell vol convertir la seva candidatura en “una gran casa d’acollida del catalanisme”. Ha denunciat que la gent està “farta de col·leccionar jornades històriques que no ho són i fracassos polítics rere fracassos polítics”.