El Palau de la Generalitat rebrà demà a les 12 del migdia el president espanyol, Pedro Sánchez, amb el protocol propi d'un primer ministre, i no obstant això des de la Moncloa no s'amaga la incomoditat davant la trobada amb el president Quim Torra. La cita ha quedat enterrada en una agenda maratoniana de poc més de 24 hores en què el mandatari socialista es trobarà amb l'alcaldessa, Ada Colau, la presidenta de la Diputació, Núria Marín, la cúpula del PSC i representants del món empresarial i sindical de Catalunya.

Torra rebrà Sánchez al pati d'accés al Palau. Allà l'esperarà la guàrdia de gala dels Mossos, als quals passarà revista. El mateix protocol que s'ha aplicat en altres ocasions, per exemple, amb la visita de José Luis Rodríguez Zapatero al president Pasqual Maragall.

La reunió es farà al Saló dels Diputats, la sala coneguda també com a Verge de Montserrat, que té accés per la galeria gòtica i de la qual habitualment surt el president abans de les declaracions institucionals. És la sala que hi ha abans del despatx oficial del president, que ara Torra no utilitza, i on s'acostumava a rebre les visites abans que Torra hi habilités la sala Torres Garcia durant les obres al Palau.

Malgrat algunes informacions que apunten que entre les feines preparatòries dels dos gabinets s'ha abordat l'attrezzo de la reunió després de la polèmica pel color groc de les ponsèties del palau de Pedralbes, des de presidència s'assegura que no s'ha entrat a pactar aquestes qüestions i que s'hi posaran les banderes i elements habituals.

El fet és, no obstant, que a diferència del Saló dels Diputats on es farà la reunió, la Sala Torres García queda situada just davant del gran llaç que presideix el pati dels tarongers.

La reunió serà només dels dos presidents i no hi ha previsió de la durada, segons fonts de Presidència, que asseguren que tampoc hi ha decidit si es farà un comunicat final. Des del govern espanyol s'ha rebaixat les expectatives de la trobada tant com s'ha pogut, mentre que des del Govern, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, insistia ahir en la voluntat que d'aquesta cita en surti l'agenda per a la mesa de diàleg entre els dos governs.

Marató de reunions

Mentre Sánchez passa revista als Mossos de gala, vestits amb espardenyes, a les 12h a l'entrada del palau, a la Delegació del Govern espanyol ja s'estarà preparant la reunió que haurà de mantenir a partir de les 17 hores i de manera successiva amb empresaris de Barcelona Global, representants d'UGT i CCOO, i amb PIMEC. La Cambra, encapçalada per Joan Canadell, amb una direcció de majoria independentista, ha quedat fora de l'àmplia agenda del president espanyol.

Entremig de l'agenda oficial s'hi ha incrustat la del partit. Sánchez es reunirà a la seu del PSC amb el primer secretari, Miquel Iceta, l'executiva socialista, els grups parlamentaris i alcaldes d'aquesta formació.

L'endemà arribarà el torn de Colau, a les 9.30h. A les 11h el rebrà Josep Sánchez Llibre a la seu de Foment del Treball, i a les 12.30 l'esperarà Marín a la Diputació.

Totes les reunions s'ha programat amb intervals d'una hora i mitja que s'hauran de complir com un rellotge perquè a les 14.30h, Sánchez tornarà a marxar cap a Madrid.