Malgrat els cops de volant, des de La Moncloa deixen clar que “l’aposta pel diàleg és ferma”. A 48 hores de l’esperada reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra, el govern espanyol defensa que s’asseuran fins trobar punts de trobada, però remarca que no serà fàcil. Després del Consell de Ministres d’aquest dimarts, la portaveu María Jesús Montero ha rebaixat les expectatives. Ni esperen resultats a curt termini, ni esperen ja dijous un calendari i unes comitives de la mesa de negociació. També descarten ara per ara la figura d’un mediador, que ha tornat a posar sobre la taula JxCat.

A la reunió d’aquest dijous, el president del govern espanyol hi anirà amb un “esperit constructiu”, amb voluntat sincera de diàleg i d’”escoltar” el que hagi de dir el president de la Generalitat. No obstant això, des de La Moncloa subratllen la “complexitat” del conflicte que hi ha damunt la taula. En diverses ocasions, la portaveu de l’executiu de coalició ha deixat clar que “no esperen resultats a curt termini”, sinó simplement “establir les vies” perquè pugui continuar “transitant”. A Barcelona Sánchez hi anirà acompanyat de la ministra de Política Territorial, Carolina Darías, tot i que no participarà de la trobada entre presidents.

Pel que fa al contingut de la reunió, des del govern espanyol insisteixen que és un primer contacte i que no hi haurà un ordre del dia preestablert. Tampoc línies vermelles per al president Torra. “Ens trobem a les antípodes en el nostre concepte d’Estat, per això és important el diàleg”, ha constatat la dirigent socialista. “Si hi hagués elements d’acord no seria necessària aquesta reunió”, ha insistit. “Necessitem parlar, escoltar, acudir a la reunió amb una vocació franca de trobar punts de trobada”, ha conclòs en aquest sentit.

Fins i tot ha arribat a fer una comparació amb la Transició espanyola, subratllant les grans diferències que tenien Adolfo Suárez i Santiago Carrillo. “Quan van asseure’s estaven a les antípodes, però van ser capaços de traçar punts de trobada, i això és el que volem”, ha defensat en aquesta línia. “Cadascú coneixem les posicions de l’altre i volem transcendir-les per trobar punts de trobada”, ha reiterat”. Ha evitat posar un veto a parlar d’autodeterminació, però pretenen abordar-ho, també, pels problemes "quotidians" de Catalunya.

“Ha de permetre i propiciar que avancem en la senda del diàleg, que ens permeti donar una solució política al conflicte a Catalunya”, ha defensat la portaveu del govern espanyol. “La solució és complexa. Requerirà temps, intel·ligència, empatia i capacitat d’anticipar els reptes de la societat catalana”, ha sostingut Montero.

Sobre la figura del mediador, que la portaveu Meritxell Budó va tornar a posar sobre la taula aquest dilluns, fonts de l'executiu de coalició aclareixen que ara per ara "no està previst" i no treballen en aquest escenari.

Referèndum per lapsus

Segurament fruit del subconscient, la portaveu espanyola ha semblat convocar un referèndum. Preguntada sobre l’afectació de l’avançament electoral a Catalunya, Montero respost parlant de la “convocatòria d’un referèndum a Catalunya”. Ha hagut de ser el secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, qui en acabar la resposta, l’ha hagut de corregir: “Ministra, fe d’errates. Eleccions, no referèndum, eh?”.