Pedro Sánchez ha agafat la taula de surf per lliscar per damunt de la virulenta tercera onada de coronavirus que sacseja ara mateix Espanya. Enfundat en la seva icònica caçadora marró i texans, el president del govern d'Espanya ha desembarcat aquest dissabte a Barcelona, de la mà de tres dels pesos pesants del seu Govern: Carmen Calvo, José Luís Ábalos i Salvador Illa. Per primera vegada, el PSOE ha traslladat a Barcelona el seu comitè federal. La trobada ha estat mig telemàtica mig presencial. Les primeres espases s'han desplaçat fins la capital catalana. La resta, s'han connectat virtualment. 

Aprofitant la cita, Pedro Sánchez ha llançat un dard enverinat al seu soci de govern, Pablo Iglesias. Després que el vicepresident i líder de Podemos comparés la situació de Carles Puigdemont amb la dels exiliats republicans durant el franquisme. Ho ha fet recordant-li els 142 anys d'història del seu partit. "El PSOE ha sobreviscut a la persecució i el verdader exili". I ha afegit que aquells exiliats, com Companys, Negrin o Azaña, "defensaven la llei" i que la seva memòria ha de ser honorada defensant la Constitució. 

I encara ha marcat més distàncies amb Podemos. Sense esmentar-los, ha reivindicat que el PSOE "mai no ha tingut dubtes de la seva indentitat europeista", ni quan Europa dóna ajuts ni quan hi va haver retallades. En aquest sentit s'ha queixat que llavors "alguns plantejaven sortir de l'euro". "Fa més d’un segle que vam entendre que la barricada no és un camí", ha conclòs. 

El factor Illa

A menys d'una setmana perquè arrenqui la campanya electoral a Catalunya, pendent de la decisió definitiva del TSJC sobre si es mantenen pel 14 de febrer o es poden ajornar al 30 de maig, Pedro Sánchez ha volgut imprimir força al que ha batejat coma "factor Illa". 

El líder socialista ha lloat el paper que el seu ministre ha exercit al capdavant de la cartera de Sanitat. "El factor Illa és una combinació de sentit comú treball dur, intel·ligència i molta bondat. És un bon home", ha sentenciat.

Alhora, s'ha adreçat al Govern de la Generalitat per recordar-li que "és inútil que segueixin buscant trucs, es pot ajornar el canvi, però no impedir-lo". .

Triomfalisme per la lluita contra la Covid

Sota el lema "La España que nos merecemos", Sánchez ha tirat de triomfalisme a l'hora de referir-se a la gestió del seu executiu per combatre la pandèmia. En la línia del que està en les diverses parades de la gira autonòmica en la qual s'ha embarcat per presentar el pla de recuperació de Moncloa. El conclave socialista d'aquest dissabte ha començat amb un minut de silenci al compàs del Cant dels Ocells, en record dels milers de morts per Covid a Espanya. 

"L'any 2021 serà el de la vacunació, la recuperació i l'esperança", ha expressat el secretari general del PSOE, que s'ha compromès a que "si tot va bé, el 70% de la població espanyola estigui vacunada a l'estiu". I ha tret pit manifestant-se "orgullós" d'haver estat "junt amb Alemanya el primer país a aprovar una estratègia de vacunació". Aliè als problemes logístics que hi ha hagut al llarg de les últimes setmanes, ha defensat que "l'estratègia nacional de vacunació suposa un abans i un després". 

Davant les crítiques d'aquells qui li retreuen que el seu govern "ho podria haver fet millor" en la lluita contra la pandèmia, ha reconegut que "és veritat", però ha assenyalat que d'errors n'han comès tots els països. "Cap govern de cap color polític estava preparat per la pandèmia, que és despietada". 

Encara sobre la vacuna, ha anunciat que el seu govern ha repartit 1.346.100 dosis de la vacuna de Pfizer a les comunitats autònomes. 

comite federal psoe   pedro sanchez   salvador illa   miquel iceta   foto psc

Sánchez ha posat les llums llargues, per vendre el projecte socialista. Ho ha fet subratllant que "la pandèmia ha reforçat els valors progressistes" i advertint que "les democràcies occidentals estan amenaçades per un enemic que és nou, que és el populisme reaccionari, el populisme d'ultradreta". I ha posat com a exemple l'assalt al Capitoli. 

Més enllà de la pandèmia, el president espanyol ha posat en valor que ha estat capaç d'aprovar els pressupostos més plurals de la història, gràcies al suport de fins a 11 forces polítiques.