Des del passat 8 de gener es permet extreure sis dosis dels vials de la vacuna Pfizer. L'Agència Europea del Medicament (EMA) va permetre aquest canvi al prospecte del vaccí per poder extreure sis dosis en lloc de cinc. Ara bé, això només es pot fer si es té el material adequat.

Com es poden extreure aquestes sis dosis de 0,3 ml? Són necessàries les xeringues amb un volum mort baix. Aquest volum mort és l'espai que hi ha entre l'agulla i l'èmbol de la xeringa i, com més petit sigui, menys dosis del medicament es perd.

Segons assegura la Cadena Ser, el Ministeri de Sanitat ja va advertir les comunitats de la importància de fer servir la xeringa adequada, però no totes les han aconseguit. D'aquesta manera, hi ha comunitats que no poden aprofitar les sis dosis dels vials. 

Les xeringues catalanes

L'emissora explica que Andalusia i Madrid no disposen de les xeringues òptimes, però que, en canvi, Catalunya les aconsegueix en dos terços dels vials i Galícia en un 90% dels casos. La resta de comunitats, segons asseguren, optimitzen tot el vial.

vacuna pfizer biontech coronavirus efe

Un vial de la vacuna Pfizer / EFE

Europa vol accelerar la vacunació

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea (UE) es reuneixen aquest dijous per videoconferència per intentar millorar la coordinació contra la Covid-19. Després que l’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, alertés que les dades al bloc comunitari són "preocupants", els líders dels 27 debatran com millorar la coordinació per fer front al virus i les noves variants, així com la manera de com accelerar la vacunació.

"L'acceleració de la vacunació a la UE és una prioritat absoluta", apunta el president del Consell Europeu, Charles Michel, en la carta per convidar els líders a la trobada virtual, que començarà a les 18 h i de la qual no s'espera que surtin compromisos per escrit.

Després que la Comissió Europea hagi fixat l'objectiu de vacunar el 70% de la població del bloc comunitari a l'estiu, els líders europeus també abordaran els retards en les entregues de Pfizer i com "incrementar la producció futura".

De la mateixa manera, els 27 intentaran buscar un consens sobre com cooperar amb països tercers pel que fa a les vacunes. Des de la Comissió Europea s'ha instat els líders a acordar "compartir" vacunes amb els països veïns, malgrat que l'executiu europeu no ha concretat quantes dosis es podrien fer arribar a aquests països. "Mirarem com podem ajudar els nostres socis veïns i de més enllà", apunta Michel a la carta.

Finalment, els líders europeus abordaran la possibilitat de crear un certificat europeu de vacunació. Segons fonts europees, és encara "prematur" parlar sobre si podria servir per viatjar. La iniciativa, proposada per Grècia, busca impulsar la mobilitat al bloc comunitari.