El govern espanyol és plenament conscient que un fracàs aquest dimecres en les negociacions pels pressupostos catalansno facilitarà” l’entesa en les converses que hagin de tenir posteriorment el PSOE i Esquerra Republicana de cara als comptes espanyols. Així es pronuncien fonts de l’executiu de Pedro Sánchez mentre creuen els dits, perquè assenyalen que esperen i desitgen que tot plegat no tingui conseqüències en les negociacions que, a Madrid, els socialistes han de tenir amb els grups parlamentaris del Congrés per aprovar els comptes espanyols. Tot plegat, perquè al govern espanyol li agradaria poder anunciar aquest mateix mes de març un acord amb la resta de grups, per dur el projecte de pressupostos a la cambra baixa a partir del mes d’abril.

Sigui com sigui, el govern espanyol espera que Esquerra Republicana en cap moment s’aixequi de la taula amb el PSOE per aprovar els pressupostos espanyols. Pel que fa als comptes catalans, els socialistes espolsen cap responsabilitat del PSC, i recorden que qui governa a Catalunya és Pere Aragonès, per la qual cosa és responsabilitat dels republicans arribar a una entesa amb els comuns. “No es pot demanar a ningú que renunciï a la seva posició per acordar amb altres”, assenyalen fonts de l’executiu presidit per Pedro Sánchez.

També són pessimistes amb la possibilitat d’un acord fonts dels comuns a Madrid. Membres d’aquest grup assenyalen en declaracions informals als passadissos del Congrés que el Hard Rock és una línia vermella, i que és problema d’ERC haver pactat prèviament amb el PSC aquest punt. Així, assenyalen que els pressupostos proposats pel Govern de Pere Aragonès “no són tan expansius”, i que tenen una aplicació de curt termini si acaben havent-hi eleccions d’aquí a poc al país. Així, aquestes fonts opinen que els comptes presentats per ERC a Catalunya no aborden problemes de precarietat, sequera i, entre altres, ludopatia entre els joves.

Yolanda Díaz, per la seva banda, ha volgut rentar-se les mans i no actuar com a mediadora entre ERC i els comuns per arribar a una entesa. Les mateixes fonts dels comuns neguen que a la formació estiguin empipats amb la vicepresidenta segona del govern espanyol, i destaquen que la líder de Sumar “ha entès” l’autonomia que han de tenir les formacions territorials a cada comunitat autònoma.

Paral·lelament, la líder de Sumar també ha assegurat que ara mateix la seva formació “encara és lluny” d’arribar a un acord amb el PSOE de cara als pressupostos generals de l’Estat. “Espanya necessita no només uns pressupostos bons i expansius, el que necessitem són permisos de naixement de vint setmanes, una política de cures adequada o que les grans empreses energètiques no vegin com els abaixem els impostos", ha dit a la premsa des dels passadissos del Congrés. "Que el PSOE es mogui, queda molt, i encara estem lluny", ha afegit. Pel que fa als pressupostos catalans, ha dit que decidiran els comuns. "Sumar és una formació plurinacional, no centralista, i decideixen els comuns", afirma.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!