El govern espanyol ha demanat ajornar el discurs inicial de la presidència de torn de la Unió Europea, que havia de fer Pedro Sánchez el 13 de juliol davant el ple del Parlament Europeu, per evitar que coincideixi amb la campanya electoral i a 10 dies de les eleccions estatals. Segons han confirmat fonts de La Moncloa, la compareixença es farà al setembre i, d'aquesta manera, la pressió del PP dona resultat.

Les mateixes fonts han explicat que l’executiu ha demanat formalment a la presidenta del Parlament Europeu, la conservadora Roberta Metsola, que ajorni la compareixença de Sánchez davant el ple, que havia de servir “per presentar les prioritats de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea”, un càrrec rotatori que Espanya assumeix a partir de l’1 de juliol. De fet, La Moncloa ja va avançar la decisió aquest dimarts a la Direcció General de Comunicació del Parlament, just 24 hores després que el president del govern central anunciés per sorpresa la convocatòria d’eleccions generals. L’equip de Sánchez ha pres aquesta determinació per evitar la confusió que pot generar amb el fet que la compareixença, prevista pel dijous 13 de juliol, coincideix de ple amb la primera setmana de la campanya electoral per al 23-J. 

La pressió del PP

El moviment de Sánchez té lloc hores després que el Partit Popular Europeu pressionés per evitar que el cap de l’executiu utilitzés el ple de l’Eurocambra com a finestra de visibilitat de cara a les eleccions generals. A través d’una carta enviada aquest dijous a Roberta Metsola, el cap del grup parlamentari popular, Manfred Weber, va reclamar que se suspengués el discurs inicial de Sánchez davant dels eurodiputats i deixar-lo “fora de les batalles polítiques domèstiques”.

En aquest sentit, els populars comunitaris van reclamar que es fes al setembre, tal com ha passat, confiant que el “petit ajust al calendari institucional" ajudés a reforçar la legitimitat del procés i la "capacitat per complir amb les prioritats comunes". A més, Weber considerava que el discurs inicial de cada presidència del Consell era "un moment institucional crucial en termes de rendició de comptes". Els populars van defensar que ajornar el discurs de presentació de les prioritats d'Espanya durant el semestre de presidència "reforçarà la nostra capacitat per actuar sobre les nostres prioritats comunes". Els populars malden perquè, en cas de guanyar les eleccions estatals, sigui Alberto Núñez Feijóo l’encarregat d’intervenir a l’Europarlament.

La jugada de Sánchez de convocar eleccions és tan arriscada que posa en perill un projecte que porta des del gener cuinant per treure profit de la seva imatge internacional, molt treballada des dels despatxos de La Moncloa. Des de principis d’any ha desplegat gires europees per visitar els principals aliats comunitaris: França, Itàlia, Malta, Xipre, Àustria, Croàcia, Eslovènia, Irlanda, Dinamarca i Finlàndia. Fins i tot un viatge a la Casa Blanca, a Washington, amb Joe Biden en l’inici de la campanya electoral del 28 de maig. Al llarg del mandat espanyol, el cap de l’executiu espanyol vol teixir acords en l’àmbit de la política d’asil i migració, la reforma del mercat elèctric i consensuar una posició comuna amb la guerra d’Ucraïna.