El Partit Popular Europeu (PPE) vol evitar que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, utilitzi el ple a l'Eurocambra com una finestra de cara a les eleccions generals del 23-J. El cap del grup del PPE al Parlament Europeu, Manfred Weber, ha demanat a la presidenta de la institució, Roberta Metsola, que s'ajorni fins al mes de setembre la compareixença davant el ple en la qual es presentarien les prioritats de la presidència espanyola del Consell, de manera que no coincideixi amb la campanya electoral de les eleccions espanyoles. 

A través d'una carta enviada aquest dijous, Weber demana retardar fins a setembre un discurs que està previst per al 13 de juliol, després de la cimera de l'OTAN a Vílnius, i només deu dies abans de la celebració d'eleccions generals anticipades a Espanya. Weber al·lega que un potencial "recentment elegit president del govern espanyol" sigui l'encarregat de presentar les prioritats "fora de les batalles polítiques domèstiques".

El PPE demana ajustar el calendari 

El PPE confia que aquest "petit ajust al nostre calendari institucional" ajudarà a reforçar la legitimitat del procés i la "nostra capacitat per complir amb les nostres prioritats comunes". A més, Weber considera que el discurs inicial de cada presidència del Consell és "un moment institucional crucial en termes de rendició de comptes". Els populars al·leguen que ajornar el discurs de presentació de les prioritats d'Espanya durant el semestre de presidència "reforçarà la nostra capacitat per actuar sobre les nostres prioritats comunes". El cap del PPE està molt mobilitzat per conquistar un govern conservador al sud d'Europa. Si finalment l'Eurocambra fa cas a Weber, i el PP guanya les eleccions generals espanyoles seria Alberto Núñez Feijóo l'encarregat d'intervenir davant el ple del Parlament Europeu, tot i que, ja hagin passat més de mesos de presidència espanyola. 

Com amb cada inici de presidència rotatòria del Consell, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, té de moment previst acudir a Estrasburg durant la setmana que comença el 10 de juliol per presentar davant l'hemicicle europeu les prioritats de la presidència espanyola. La mateixa setmana de juliol també participarà en la cimera de l'OTAN a Lituània, i posteriorment, anirà a Brussel·les per a la cimera de la Unió Europea amb la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Del Carib. Correspondria a la Conferència de Presidents del Parlament Europeu—òrgan format per Metsola i tots els líders de grups parlamentaris— prendre una decisió sobre l'agenda del ple de juliol. La seva pròxima reunió ordinària està prevista per al dijous de la setmana vinent.