Un cop més, Catalunya continua al centre del debat polític al Congrés dels Diputats. Aquest cop per la llengua i l’escola catalana, com s’ha viscut durant la sessió de control d’aquest dimecres. Un debat molt crispat, que Pablo Casado i Inés Arrimadas han aprofitat per reclamar l’activació immediata de l’article 155 per fer complir la resolució judicial que imposa un 25% de castellà a les aules catalanes. En un to barroer, Casado ha preguntat al president espanyol: “Què cony ha de passar a Espanya perquè assumeixi alguna responsabilitat”. Ha justificat que parafrasejava Sánchez, que des de l’oposició, el 2015, va preguntar a Rajoy “què cony ha de passar perquè trepitgi el fang” després del desbordament de l’Ebre.

La pregunta registrada per Pablo Casado era sobre si Sánchez pensava convocar el debat sobre l’estat de la nació, però ha acabat sent el menys important. Ràpidament, el líder del PP s’ha centrat en el cas de Canet: “Vostè és pare. Jo també. No puc entendre com deixa abandonat un nen de cinc anys mentre els seus socis independentistes diuen que cal apedregar-lo”. En aquest context, el dirigent conservador li ha preguntat “per què no obliga la Generalitat a complir les resolucions judicials o vostè compleix amb la seva responsabilitat amb l’article 155”. I ha amenaçat amb els tribunals: “Si no ho fa vostè, els denunciarem [el Govern] per desobediència. Però si fan els ulls grossos, qui estaria cometent un delicte de prevaricació és vostè”.

 

En la mateixa línia s’ha expressat Inés Arrimadas, que ha denunciat com “un nen de cinc anys està patint un assetjament infame per demanar el 25% de les hores lectives en espanyol” (en realitat, en va demanar el 50%). “En onze dies vostè no ha dit ni fet res. Quan té de veritat l’odi i el feixisme al davant, vostès no hi fan res”, ha criticat la líder de Ciutadans. "Aquesta família està suportant assenyalaments i fins i tot amenaces d'apedregar la seva casa, i tot atiat per la Generalitat i per TV3", ha insistit. Ha instat La Moncloa a adoptar mesures: “Jo li pregunto què farà? Activarà l’alta inspecció educativa? Aplicarà el 155? O ajupirà el cap com fan sempre amb el separatisme?”.

En la seva resposta, Pedro Sánchez ha reiterat el mateix missatge que els últims dies. En primer lloc, ha manifestat “solidaritat amb el fill i els pares de l’escola de Canet”. En segon lloc, ha reiterat que el seu govern “està compromès amb la legalitat democràtica” i, per tant, “sempre exigirà que es compleixin les sentències en ferm”. En tercer lloc, que l’executiu treballa “per la convivència a les aules”. En aquest sentit, el president del govern espanyol ha replicat que no pensa “polititzar ni la llengua ni l’educació” com està fent la dreta, perquè el govern espanyol “viu i sent” totes les “llengües com a constitucionals”.

El dirigent socialista ha aprofitat la sessió per rebatre alguns dels arguments que han aparegut en els últims dies per part de portaveus de la dreta espanyolista i en determinada premsa. “Saben vostès el que ha suposat l’apartheid a Sud-àfrica?”, els ha preguntat, en referència a l’expressió “apartheid lingüístic” que han fet servir tant el PP com Ciutadans. Els ha pregat que “no polititzin la llengua”.