S'ha convertit en un tema de campanya a les eleccions madrilenyes. En un territori que practica el que alguns anomenen dumping fiscal, els impostos s'han convertit en una arma electoral. Tant és així que el mateix candidat socialista, Ángel Gabilondo, s'ha compromès a no tocar-los. I el president espanyol refreda la seva promesa reforma fiscal, que afectaria tant l'impost de donacions com el de successions. A les portes de la cita a les urnes, el mandatari socialista ha assegurat que "primer recuperació i després recuperarem el nostre full de ruta". La mateixa setmana que s'ha constituït el grup d'experts per a la revisió fiscal, que el govern espanyol va pactar amb ERC.

Aquesta qüestió, evidentment, ha tingut les seves derivades en la campanya electoral madrilenya, amb una Ayuso que promet abaixar encara més els impostos a la Comunitat de Madrid. Aquest mateix dimarts, el conseller i portaveu madrileny Enrique Ossorio ha acusat La Moncloa de pretendre augmentar els impostos als ciutadans de Madrid per pagar els seus "pactes" i "deutes" amb els independentistes.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts, on ha comparegut per segona setmana consecutiva, el president del govern espanyol ha defensat la creació d'aquest consell d'experts que prepari la reforma fiscal. De la mateixa manera, ha recordat que aquest no és un debat simplement espanyol, mencionant el president dels Estats Units, Joe Biden, que ha apostat per la fixació d'un mínim global per a l'impost de societats que posi punt final a les pràctiques de dumping fiscal. "No és sospitós de ser un perillós roig comunista", ha ironitzat.

Ara bé, dit tot això, el dirigent socialista ha subratllat com l'executiu central ha prioritzat, durant aquests mesos, la recuperació de l'economia "a qualsevol altra qüestió vinculada amb la fiscalitat". En aquest sentit, el dirigent socialista ha sostingut que "primer recuperació i després ja recuperarem el full de ruta". De fet, ha defensat la promesa d'Ángel Gabilondo de no apujar els impostos en els pròxims dos anys si és president de la Comunitat, que compta amb el "suport del PSOE de Madrid".

 

"El primer és la recuperació, la recuperació i la recuperació, i tots els instruments de la política econòmica i fiscal estan al servei de la recuperació", ha conclòs al respecte.

El passat novembre, el govern espanyol va acordar amb Esquerra Republicana la creació d'un comitè bilateral "per a una reforma fiscal total, justa i progressiva" i un grup de treball específic per a la reforma de l'impost a les grans fortunes. L'objectiu, va dir en aquell moment el portaveu republicà al Congrés Gabriel Rufián, era "acabar amb el dumping fiscal a Madrid".