El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha recordat aquest diumenge el primer aniversari de l'estat d'alarma, que va marcar l'inici de la crisi del coronavirus. Amb un missatge d'optimisme, el socialista ha assegurat a través de les xarxes que el 2021 serà "l'any de la vacunació i la recuperació": "L'any de la gran confiança i de la gran esperança a Espanya", ha dit.

Sánchez ha lamentat que el 2020 va ser l'any de la "gran resistència enfront de la major calamitat en un segle", i ha reivindicat que tot plegat es va superar "amb esforç, sacrifici i una gran moral de victòria davant de la incertesa". "Avui tenim ja certeses gràcies a la ciència i un horitzó clar de país", ha conclòs.

Sense títol

Un any  de la pandèmia

El 31 de desembre de 2019, la Comissió Municipal de Salut de Wuhan (Hubei, Xina) va notificar un conjunt de casos de pneumònia. Posteriorment es va comunicar que eren causats per un nou virus. El 5 de gener de 2020, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar el primer informe sobre el brot epidèmic en relació amb el nou virus SARS-CoV-2 L'11 de març de 2020, l'OMS va elevar l'alerta; estàvem davant d'una pandèmia. El dia 13 de març ja hi havia detectats 4.013.728 casos confirmats de coronavirus a tot el món, tot i que podrien ser molts més perquè abans no es feien tants tests de detecció com es fan actualment. 

Només uns dies després que l'OMS catalogués de pandèmia el coronavirus, el dia 14 de març, Espanya va decretar l'estat d'alarma. Un estat d'alarma i un confinament total on només van quedar obertes botigues de primera necessitat i que es va acabar, de manera total, el 21 de juny. Durant la primera onada del coronavirus, només a Catalunya durant el mes de març van morir 3.696 i 7.420 durant el mes d'abril. 

La llum d'esperança va arribar el 27 de desembre, després de l'aprovació de la vacuna de Pfizer i BioNTech per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès), quan va començar una campanya de vacunació simultània en diversos països de la Unió Europea. Una campanya, fins ara, marcada per retards de subministrament, problemes de distribució i contractes opacs El ritme de vacunació va més lent del que s'esperava. Malgrat tot, on ja s'han notat i molt els primers efectes de la vacuna anti-Covid és a les residències on els casos detectats han caigut en picat i la mortalitat s'ha reduït més de la meitat

Els estralls

Un any després del decret d'estat d'alarma, la crisi sanitària ha deixat 537.900 aturats a Catalunya i més de 190.000 treballadors en ERTO. Alguns d'ells fa un any que tenen la feina congelada i no tenen cap certesa de quan tornaran a la normalitat. La Covid també ha destruït més de 20.000 empreses, una sagnia que, segons els experts, seguirà en els propers mesos. Les empreses més afectades per la pandèmia, com les turístiques ho fien tot a la vacunació, però no descarten haver de tancar si la situació no millora.

El PIB s'ha desplomat un històric 11,4% el 2020, amb una caiguda del 21,6% durant el primer confinament. Malgrat això, sectors com la indústria o la construcció ja recuperen pràcticament el nivell d'activitat previ a la pandèmia.

Imatge principal: Pedro Sánchez durant una intervenció / GTRES