Fa un any de la guerra fratricida del PP. Un any que Génova va trair Pablo Casado i va instar-lo a abandonar el lideratge del partit. Aquest dimarts, però, l’exlíder popular ha tornat al Senat. No ho ha fet en cos, però sí en ànima: en el cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo a la cambra alta, el president del govern espanyol ha advertit el nou president del PP que vigili “la seva esquena”, en relació amb els punyals que va rebre Casado i als que pot rebre Feijóo.

En aquest sentit, el president socialista ha recomanat al líder popular no buscar “l’escalf” en el seu portaveu al Senat, Javier Maroto. “Suposo que vostè espera que li digui que parla amb la raó i el cor”, ha dit Sánchez, en referència al missatge que li va enviar Javier Maroto a Pablo Casado pocs dies abans de trair-lo. Maroto, nerviós des del seu escó, reia davant les declaracions del president del govern espanyol. “Quan vostè s’aixequi, miri si té alguna cosa a l’esquena”, li ha dit Sánchez a Feijóo.

Tot i que amb un to no tan aïrat com en les anteriors ocasions, la d’aquest dimarts ha estat una nova sessió de control marcada pels retrets entre tots dos dirigents. Feijóo ha lamentat que Sánchez hagi decidit fulminar els màxims responsables de Renfe i de la secretaria d’Estat de Transports pel fiasco dels trens i els túnels de Cantàbria i Astúries, però que, en canvi, no hi hagi hagut cap dimissió ni cessament davant les reduccions de condemnes que ha provocat la llei del ‘només sí és sí’.

Feijóo ha acusat el president del govern espanyol de donar més importància al seu govern de coalició que no pas als drets de les dones, i ha atacat durament la llei trans, aprovada de manera definitiva al Congrés la setmana passada. El líder popular ha estat criticat per Sánchez per haver utilitzat una expressió trànsfoba: per criticar la llei trans, ha demanat al president espanyol “deixar en pau la gent de bé”.

“Mai hauria imaginat que reconèixer drets a les minories afectaria la gent de bé”, ha deixat anar el president del govern espanyol, per arremetre contra Feijóo a través d’una interpretació trànsfoba del comentari del líder popular. El president del PP havia lamentat que, a través de la llei trans aprovada de manera definitiva la setmana passada al Congrés, “qualsevol de nosaltres pot anar demà al registre civil i canviar-se de sexe per pura voluntat”. “Com afectarà això en els processos de paritat o els procediments judicials per violència masclista?”, s’ha preguntat Feijóo, a més d’alertar que hi haurà menors que es faran “cirurgies definitives” i després es penediran.