El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha estat aquest dilluns escridassat a l’arribada de l’acte en què presentava el seu nou llibre, 'Tierra Firme'. Desenes de persones l’esperaven a les portes del Círculo de Bellas Artes de Madrid, i a la seva arribada l’han insultat dient-li, entre diverses coses, “pocavergonya” i “fill de puta”. Dins l’acte, que ha estat conduït pel presentador de televisió Jorge Javier Vázquez, ha tornat a reivindicar l’amnistia. Aquesta vegada, però, ha assegurat que ja s’ha parlat prou de les “necessitats” que el duen a aprovar aquesta llei: la necessitat aritmètica amb l’independentisme al Congrés. I ha advocat per començar a parlar de les “virtuts”. Una d’elles, ha assegurat, és poder “extreure lliçons” del 2017.

Sánchez ha assenyalat, també, que no és comparable l'amnistia del 1977 amb la qual —tot indica— s'acabarà aprovant a principis de 2024. Sí que ha dit, però, que una llei que repari la persecució judicial a independentistes és positiva perquè fa passes en la "superació" d'un conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Ha tornat a defensar, també, que l'amnistia no és cap "qüestió de fe" perquè els indults ja han funcionat com a conillet d'índies. I és més, ha reivindicat que l'amnistia comptarà amb el suport de 178 diputats de la cambra espanyola; no com els indults, que és una mesura que concedeix l'executiu sense necessitat que passi per la cambra baixa.  

 

El líder del PSOE, paral·lelament, ha instat al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a “reflexionar” si vol mantenir les seves aliances i pactes amb Vox a les autonomies i municipis on hi governen en coalició. El líder socialista ha definit el partit d’extrema dreta com un “partit d’odi”, després que Santiago Abascal hagi assegurat que en algun moment la ciutadania voldrà “penjar pels peus” Sánchez de la mateixa manera que es va fer amb Benito Mussolini. El cap de l’executiu espanyol ha assegurat que les declaracions del líder de Vox només responen a la necessitat de la formació de marcar l’agenda política, i és per això que ha teledirigit el seu contraatac contra el PP. De la mateixa manera, ha demanat diferenciar “entre insultadors i insultats” i entre aquells que perpetren un “setge” i els que el pateixen, en referència a les manifestacions convocades davant la seu socialista de Ferraz.

Durant la xerrada, Sánchez ha opinat que durant la campanya del 23-J els ciutadans espanyols van comprovar de primera mà com el PP usava “mentides” per batallar el PSOE. I també ha assegurat que “tothom”, inclosa l’oposició, va entendre que l’endemà del 28-M convoqués eleccions, a causa de la victòria aclaparadora de PP i Vox contra PSOE i Podemos a les eleccions autonòmiques i municipals. Ha fet befa també pel sobrenom de 'perro Sánchez' que la dreta li ha posat, i com el seu equip va saber-li donar la volta en la passada campanya i fer-ne ús al seu favor, amb una campanya a xarxes al voltant del Dia del Gos i de mems sobre el 'perro sanxe'.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!