En la seva reunió, Mariano Rajoy i Pedro Sánchez van acordar obrir el meló de la reforma de la Constitució. El pacte l'ha anunciat el secretari general del PSOE aquest dimecres, l'endemà del ple del Parlament on el president Carles Puigdemont va declarar la independència, per a després suspendre-la. Aquest debat es canalitzaria a través de la comissió territorial del Congrés dels Diputats. Malgrat tot, Sánchez també s'ha situat al costat del president espanyol en el requeriment fet al president Puigdemont, el primer pas per a l'aplicació de l'article 155.

Una reflexió compartida entre tots dos va ser la necessitat d’abordar la reforma constitucional, ha explicat Pedro Sánchez, que ha defensat que “la millor manera de defensar la nostra Constitució és la seva reforma, actualització i modernització”. Aquest debat es canalitzarà primer a través de la comissió territorial del Congrés, que volen activar al més aviat possible. Tot seguit passaria a la comissió constitucional de la mateixa cambra. Els detalls els donarà el president espanyol en la seva compareixença d'aquest dimecres a la tarda.

El secretari general del PSOE també ha fet pinya amb el govern espanyol sobre el requeriment fet al president Carles Puigdemont perquè aclareixi si en la seva compareixença davant del Parlament va declarar la independència. “Compartim la necessitat que Puigdemont aclareixi què va voler dir”, ha assenyalat. “Aparentment no ho va dir, però a ulls dels partits independentistes va dir-ho”, ha afegit.

El PSOE "sempre estarà amb l'estat social de dret" davant qualsevol desafiament del "bloc secessionista", ha insistit el líder del socialisme espanyol, que ha advertit que, "com ha quedat en evidència, la situació corre el risc de veure's encara més empantanada".