Mentre intenta negociar contra rellotge per salvar in extremis la votació de l'estat d'alarma d'aquest dimecres al Congrés, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, torna a traslladar la pressió a l'oposició, especialment al PP però també a Cs, i els responsabilitza de les conseqüències si no es pot allargar aquesta mesura excepcional. Així ho ha fet durant la sessió de control al Senat, on Sánchez ha assegurat que "l'únic instrument que permet la lluita contra la Covid i salvar vides és la pròrroga de l'estat d'alarma". 

A menys de 24 hores de la votació i lluny de tenir l'aprovació assegurada, els nervis han arribat a la Moncloa. Per això, ha optat per collar PP i Cs avisant-lo que "no hi ha alternativa" i demanar-los que repensin la seva posició i els donin suport. Segons el president espanyol, les mesures excepcionals aportades en les últimes set setmanes, com la restricció de la mobilitat amb el confinament o les ajudes econòmiques com els ERTO, no es poden prendre "sense el paraigua de l'estat d'alarma".

Sánchez ha retret a l'oposició que no li donin suport en un moment "tant crític" i de "tanta incertesa" i li ha assegurat que "és el que fan a tots els països". En plena desescalada del confinament, el líder socialista ha demanat no fer "experiments" aixecant l'estat d'alarma i ser "prudents" perquè "el confinament ha funcionat". A més, ha negat que no hi hagi diàleg amb les comunitats, com l'acusa l'oposició i des dels governs autonòmics, i ha assegurat que el seu model és el de la "cogovernança" i la "codecisió". 

"La pròrroga és per protegir-lo a vostè"

Així ha contestat al portaveu del PP a la cambra alta, Javier Maroto, que ha lamentat que la gestió del govern espanyol en la crisi del coronavirus hagi estat anar "improvisant" i donant "batzegades" i ha retret a Sánchez que parli d'estat d'alarma o "caos". "Al març era un instrument pels ciutadans, prorrogar-lo sine die és per protegir-lo a vostè", li ha retret el Maroto, després que el seu partit hagi facilitat les darreres tres pròrrogues.

Per la seva banda, Lorena Roldán, de Ciutadans, ha lamentat que Sánchez anunciés la pròrroga en una roda de premsa i no trucant abans als líders dels partits polítics que l'havien d'aprovar. També ha avisat que no es poden fer servir "les famílies com a ostatges" per pressionar-los, amenaçant amb què s'acabin ajudes com els ERTO. "No pot utilitzar l'estat d'alarma a capritx seu", ha alertat, retraient també al líder socialista que hagi actuat "unilateralment" durant la crisi.

Tots dos grups han defensat que es poden preservar les mesures excepcionals sense estar sota l'estat d'alarma i han demanat a Sánchez que prengui les mesures oportunes perquè no afecti els ciutadans.