Totes dues parts, tant el PSOE com ERC, han fet molts escarafalls. S’han escoltat paraules molt gruixudes al voltant de l’afer Iceta, després que els independentistes hagin bloquejat el seu accés a la presidència del Senat. Però, en qüestió d’hores, l’episodi ja ha estat donat tancat per part de tots dos. Fonts republicanes i socialistes insisteixen a desvincular les últimes hores de les converses futures. Hi ha assumptes trascendents sobre la taula, com la nova Mesa del Congrés o la investidura de Pedro Sánchez.

Des de la seu del carrer Calàbria han insistit, primer en privat i després en públic, que tot això “no condiciona res”. Ho veuen com una “jugada” d’Iván Redondo, cap de gabinet de Pedro Sánchez, en plena campanya electoral. I no hi donen més importància que aquesta. Però, passat el tram final la campanya, esperen mantenir el fil de diàleg amb els socialistes. De fet, no s’ha interromput: Gabriel Rufián i Adriana Lastra han mantingut converses aquests dies. També els vicepresidents Pere Aragonès i Carmen Calvo.

De la mateixa manera, des de l’entorn del president Pedro Sánchez també donen el conflicte per superat, i com els republicans insisteixen que no ha de marcar les negociacions futures. Si bé no compten amb els republicans per a la Mesa del Congrés, els seus 15 vots sí que seran necessaris en les votacions del pròxim dimarts 21 de maig.

En definitiva, totes dues parts han coincidit a definir l’episodi Iceta com un win-win en l’equador de la campanya electoral, abans del superdiumenge. Per una banda, el PSOE ha transmès la imatge que no cedeix davant del “xantatge” dels independentistes, davant dels atacs de la dreta però també interns a Ferraz. Per altra banda, ERC han liderat per la banda independentista la pugna amb Madrid, un paper que anteriorment acostumava a representar JxCat.

Mentrestant, encara falta per saber els noms que proposarà el PSOE per a presidir les Corts espanyoles. Segons fonts de Ferraz, està previst que els noms es coneguin aquest divendres, després de l’executiva del partit. Això si no es filtra abans a través dels mitjans com va passar amb la candidatura de Miquel Iceta.

A tot això, els lletrats del Tribunal Constitucional ja estudien el recurs d'empara d’Iceta contra el seu veto com a senador. Fonts de l’alt tribunal diuen que abordaran la qüestió en els pròxims dies, tot i que no està garantit que sigui abans de dimarts a les 10 del matí, quan arrenca el ple constitutiu del Senat. Però hi ha poques esperances dipositades.