Pedro Sánchez ha proposat aquest dimarts en la reunió del Consell Europeu aprofitar Barcelona per reimpulsar el diàleg entre Israel i Palestina. El fòrum regional de la Unió pel Mediterrani celebrarà el pròxim 27 de novembre una trobada a la capital catalana. I el president del govern espanyol ha explicat aquest vespre que ha proposat als seus socis europeus aprofitar aquest esdeveniment —en el qual Israel i Palestina “hi seuran en igualtat de condicions”— per “rellançar el diàleg euroàrab”. “És una bona oportunitat”, ha remarcat el líder socialista en una compareixença posterior a la seva reunió extraordinària amb líders europeus.

En aquesta compareixença, Sánchez ha reiterat quina és la posició del govern espanyol en aquest conflicte que té lloc a l’Orient Mitjà: condemna l’atac “terrorista” de Hamàs a Israel i considera que el país de Benjamin Netanyahu té el dret de defensar-se. Però ha reiterat que l’exèrcit israelià té l’obligació de respectar el dret internacional i humanitari, i no castigar més civils palestins. Així mateix, ha instat Israel a permetre l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza. El líder socialista ha destacat la importància que "la UE es mantingui ben coordinada i unida". I ha reiterat que la posició del govern espanyol és compartida amb la resta de socis europeus.

Paral·lelament, Pedro Sánchez ha confirmat que el ciutadà basc Iván Illarramendi es troba segrestat per Hamàs. Així, ha demanat el seu immediat alliberament, com tota la resta de segrestats pel grup armat islamista. També ha anunciat, de la mateixa manera, que s’enviaran quatre milions d'euros d'ajuda humanitària per a la Franja de Gaza.

Pedro Sánchez ha insistit que els 27 estats europeus coincideixen que "Israel ha de garantir en tot moment l'accés de l'ajuda humanitària a Gaza i la protecció de la població civil" en aquest territori. En aquest sentit, ha anunciat que al primer paquet d'un milió d'euros per a ajuda humanitària anunciat la setmana passada, el govern espanyol afegirà altres quatre milions d'euros addicionals d'aquí a final d'any, per la qual cosa el 2023 l'ajuda a la cooperació i l'ajuda humanitària a Palestina s'elevarà a 21,5 milions, gairebé un 30% més que en 2022.

Albares titlla “d’inamistós” el comunicat de l’ambaixada d’Israel

Les declaracions de  Sánchez han arribat hores més tard que el ministre José Manuel Albares titllés “d’inamistós” el comunicat de l’ambaixada d’Israel a l’estat espanyol, però alhora considerés que el conflicte diplomàtic ha quedat resolt, després d’haver també desautoritzat la ministra Ione Belarra. Ho ha titllat, per a ser més concrets, “d’incident puntual”.

El màxim responsable d’Exteriors del govern espanyol ha explicat que va traslladar el seu “disgust” a l’ambaixadora israeliana a l’estat espanyol en una conversa telefònica, pel comunicat del país de Benjamin Netanyahu de considerar “immorals” les declaracions fetes per alguns membres de l’executiu presidit per Pedro Sánchez.