El ministre José Manuel Albares ha titllat aquest dimarts “d’inamistós” el comunicat de l’ambaixada d’Israel a l’estat espanyol, però alhora ha considerat que el conflicte diplomàtic ha quedat resolt, després d’haver també desautoritzat la ministra Ione Belarra. Ho ha titllat, per a ser més concrets, “d’incident puntual”. El màxim responsable d’Exteriors del govern espanyol ha explicat que va traslladar el seu “disgust” a l’ambaixadora israeliana a l’estat espanyol en una conversa telefònica, pel comunicat del país de Benjamin Netanyahu de considerar “immorals” les declaracions fetes per alguns membres de l’executiu presidit per Pedro Sánchez.

Aquest dilluns, Israel va condemnar les declaracions "immorals" aliant-se amb el grup armat Hamàs realitzades per "uns certs membres" del govern espanyol i va demanar a Sánchez que les condemnés "inequívocament". En un comunicat de la seva Ambaixada a Madrid, Israel va manifestar que "condemna enèrgicament les recents declaracions d'alguns membres del govern espanyol", malgrat que no va assenyalar ningú en concret. Ione Belarra, però, havia assenyalat prèviament que calia dur Netanyahu davant la Fiscalia de la Cort Penal Internacional per l’ocupació i “genocidi” perpetrat per l’exèrcit israelià a Palestina.

"Jo parlo en nom del govern d'Espanya i en nom del meu partit, com em correspon per la posició que ocupo", va puntualitzar la secretària general de Podemos. Aquest dimarts, però, Albares ha negat que aquestes declaracions de Belarra siguin certes. “La política exterior la fixa el president i l’executa el Ministeri d’Exteriors”, ha reiterat en diverses ocasions en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Preguntat per si aquesta desautorització de Belarra també s’havia dut a terme en la seva trucada amb l’ambaixadora israeliana, Albares ha defensat que “no fa falta explicar a cap país que la política exterior la fixa el president”.

Israel té dret a defensar-se “respectant el dret internacional i humanitari”

En la seva intervenció, Albares ha reiterat quina és la posició actual del govern espanyol amb relació a aquest conflicte a l'Orient Mitjà: condemnen “l’atac terrorista de l’organització terrorista Hamàs” sobre Israel. “Demanem l’alliberament d’ostatges i lamentem que hi hagi víctimes innocents”, ha afegit el ministre, per assenyalar que Israel té tot el dret de defensar-se “respectant el dret internacional i humanitari”.

Cal diferenciar entre objectius terroristes i població civil”, ha alertat Albares; a més de reivindicar que cal mantenir l’ajuda humanitària pels palestins. “Palestina és un bon soci”, ha assenyalat el ministre, per reivindicar també que “ni un sol cèntim de la cooperació europea” acaba a les butxaques de Hamàs. Així, ha reivindicat la necessitat de reconèixer els dos estats —el palestí i l’israelià— per aconseguir que hi hagi pau al territori.