El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que la setmana que ve es presentarà el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2019. Tot i això, hores d'ara no té suports per aprovar-los.

En els pressupostos, segons ha avançat Sánchez, s'apostarà "clarament" per la igualtat dels permisos de paternitat i maternitat i per la universalització de l'educació de 0 a 3 anys que, segons el seu parer, també és "fonamental" per a la conciliació entre homes i dones. Sánchez ha fet aquest anunci en una breu intervenció abans de participar en la cursa d'obstacles per la conciliació Yo no renuncio a Alcobendas (Madrid).

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja va avançar dijous al Senat que als pressupostos es reduirà l'IVA dels productes d'higiene personal femenina del 10% actual al tipus superreduït del 4%. Montero va explicar que el propòsit del govern és que els PGE de 2019 siguin "més socials, igualitaris i redistributius", per la qual cosa tindrà 125.000 milions d'euros, una quantitat que permetrà el desenvolupament de polítiques a favor d'una recuperació econòmica "més justa", ja que encara no ha arribat a "gaires cases".

El president del govern espanyol es va comprometre a començaments de setembre amb el comissari europeu d'Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, a presentar davant de la Comissió Europea un pla pressupostari propi per al 2019 abans del 15 d'octubre.

Igualtat entre home i dona

En la seva intervenció sense preguntes abans de la cursa, Sánchez ha apostat per aconseguir la "igualtat real" entre homes i dones, així com per impulsar l'esport femení. "Moltes vegades només pensem en l'esport d'elit masculí, però moltes dones estan fent una extraordinària feina en l'àmbit esportiu", ha dit.

Per al president de l'executiu, governar "més que una cursa d'obstacles és una cursa de fons", en què cal "estar en forma, avançar i aconseguir les metes". "Aquest govern està en forma, avança i aconseguirà les metes que es proposa, una de les quals és la igualtat", ha afirmat. "Si en aquesta legislatura aconseguim una llei d'igualtat entre homes i dones i acabar amb la bretxa salarial des del punt de vista legal haurem fet moltíssim a favor del progrés i la prosperitat del conjunt de la ciutadania", ha explicat Sánchez.

Finalment, el president del govern espanyol ha destacat que la coresponsabilitat "és un dret de les mares i una responsabilitat dels homes". "Fem-ho possible entre tots", ha acabat.