El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha evitat explicar al Partit Popular què oferiria als partits independentistes ERC i PDeCAT per mantenir el seu suport en les polítiques que pretengui impulsar. Sánchez ha reconegut, tot i això, les "dificultats" de governar amb 84 escons, tot i que s'ha defensat dient que tenia el suport de "12 milions d'espanyols". El socialista ha tornat a allargar la mà al nou Govern de la Generalitat i s'ha compromès a "escoltar Catalunya", en un duríssim discurs on ha carregat contra el PP per la "política de confrontació territorial", que també ha atribuït a Ciutadans.

A més, ha demanat al PP que sigui "tan lleial" a l'oposició al seu govern com ho ha estat el PSOE amb l'executiu de Mariano Rajoy, el relleu del qual s'ha materialitzat al cap de pocs minuts amb el suport a la moció de censura. Sánchez ha fet aquesta advertència al PP després que el portaveu popular, Rafael Hernando, digués que si fan la mateixa oposició que ha manifestat a la tribuna estaran "condemnats a la irrellevància".

També ha dit als populars que el que han de fer per tirar endavant és "renovar" el seu lideratge, "regenerar-se" i ser capaços de "representar l'Espanya conservadora que vol veure presidents nets i exemplars al capdavant del PP". Sánchez, que ha guanyat la moció de censura contra Mariano Rajoy, ha reiterat que el PP no és un partit corrupte, però que no ha actuat amb prou diligència per eliminar la corrupció d'alguns dels seus militants i dirigents.

Durant la seva intervenció, el líder socialista ha reconegut la complexitat que tindrà l'executiu que es constitueixi, però ha recordat que aquesta és la tònica de les democràcies europees: "Parlaments fragmentats i democràcies que treballen pel consens i el diàleg". "El que no hi ha —ha dit Sánchez al portaveu del PP— són governs dirigits per partits sentenciats per la justícia". També ha dit a Hernando que coincidia amb ell en els retrets a Ciutadans per la seva "inacció" i "per haver-se amagat en la política catalana".

A més, ha recriminat a Ciutadans que no hagin fet res, "perquè viuen en la confrontació i el greuge territorial". Sánchez ha reiterat davant la cambra que el PSOE complirà amb els compromisos europeus, garantirà l'estabilitat pressupostària, executarà els pressupostos de 2018 i mirarà que hi hagi pressuposats per al 2019 "en temps i forma".