El govern basc, amb el PNB al capdavant, vol anar més enllà dels acords que va tancar el mes de desembre per donar el seu suport a la investidura de Pedro Sánchez abans de fer-la efectiva. En un document escrit hi havia dotze punts, entre d'altres, la cessió dels aeroports, les presons, els paradors i fins i tot una presència internacional de les seleccions esportives d'Euskadi. També es contemplava la cessió de la Seguretat Social però aquesta setmana, el president del PNV, Andoni Ortuzar, ha anat més enllà i també reclama la transferència econòmica de tot aquest sistema: "No és opinable, s'ha de fer i punt", així de contundent va declarar-se en una entrevista prèvia a la reunió amb el govern espanyol.

Fa un any, l'ara presidenta del Parlament del Congrés Meritxell Batet, va negar-se a cedir el règim econòmic però això podria canviar. La nova ministra de Política Territorial, Carolina Darías, va acceptar ahir analitzar la possibilitat d'incloure la Seguretat Social dins la trentena de matèries que s'acabaran cedint al País Basc per complir l'Estatut de Gernika.

De fer-se efectiva, l'administració basca gestionaria un volum de recursos d'entorn els 9.600 milions d'euros anuals. I el govern espanyol hauria de cedir la gestió dels funcionaris i fins i tot pactar la titularitat dels immobles i la resta de recursos de la Seguretat Social. La competència també donaria la gestió i control de les cotitzacions i la recaptació de totes les quotes així com l'aplaçament i el fraccionament d'elles.