Dotze punts són els que formen l’acord entre el PSOE i el PNB per a la investidura. Una entesa que, de forma solemne, han segellat al Congrés dels Diputats amb la firma del mateix candidat, Pedro Sánchez, i del president dels jeltzales, Andoni Ortuzar. El document contempla tota una sèrie d’àmbits, des de la transferència de competències i la desjudicialització de la política, fins a la representació internacional d’Euskadi en el món de l’esport. “Estem molt contents”, ha admès Ortuzar en declaracions als periodistes, que fins i tot ha dit que seria un “bon regal” que la investidura tingués lloc abans de Reis.

Sobre Catalunya, l’acord parla de “impulsar, a través del diàleg entre partits i institucions, les reformes necessàries per adequar l’estructura de l’Estat al reconeixement de les identitats territorials, acordant, en el seu cas, les modificacions legals necessàries, a fi de trobar una solució tant al contenciós a Catalunya com en la negociació del nou Estatut basc, atenent els sentiments nacionals de pertinença”. En un altre ordre de coses, els socialistes també es comprometen a modificar el polèmic decret digital.

 

El primer punt és segurament un dels més rellevants. Segons aquests, el PSOE es compromet a “mantenir una comunicació fluïda i constant amb el PNB, donant a conèixer amb antelació suficient els projectes i iniciatives que el govern espanyol desitgi impulsar, comprometent-se a un acord satisfactori en cas de discrepància”. De la mateixa manera, la comunicació serà fluïda amb el Govern basc per “evitar la judicialització de les discrepàncies”.

Pel que fa al repartiment competencial, el PSOE i el PNB acorden “procedir el 2020 a la negociació i traspàs al País Basc de les competències pendents”. En el cas de Navarra, en un termini de sis mesos, contempla el traspàs de les competències de trànsit, en els mateixos termes que Euskadi, unes competències que ara gestiona la Guàrdia Civil.

Finalment, entre altres coses, l’acord signat per Sánchez i Ortuzar parla d’”obrir vies per a promoure la representació internacional d’Euskadi en l’àmbit esportiu i cultural”.