El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimecres sentir-se “orgullós de la llei i amb plena confiança amb els fiscals i els jutges” enmig de la polèmica que envolta la llei del ‘només Sí és Sí’. En una roda de premsa des de Castelló, acompanyat pel primer ministre romanès, Nicolae Ciucă, el cap de l’executiu socialista ha afirmat que es tracta d’un text que “necessita assentar-se” i saber quina doctrina emet el Tribunal Suprem sobre aquesta nova llei, després que la Fiscalia ja es pronunciés sobre la qüestió.

Tot i distanciar-se de posicionaments com els de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, que ha titllat els jutges de “masclistes” i ha insistit que la justícia espanyola fa una interpretació de part d’aquesta llei, Sánchez ha defensat el text; i ha insistit que es tracta d’una “gran conquesta feminista”. Ha reivindicat no només la llei, sinó el full de ruta de la Moncloa per defensar “els drets de les dones” que, segons ell, està “fora de dubte”.

D’altra banda, i preguntat pel bloqueig que pateix la justícia espanyola per culpa de la no renovació del Tribunal Constitucional i el Consell General del Poder Judicial, Sánchez ha assegurat que l’executiu que ell presideix “complirà” i nomenarà els seus dos magistrats pel TC. No ha concretat quan ho farà, però. Sí que ha assegurat que la culpa d’aquest bloqueig judicial és del PP. “No estaríem en aquesta situació si no fos per culpa de l’oposició”, ha dit; a més  d’afegir que “tant de bo” els populars “tinguessin més respecte per les seves responsabilitats constitucionals i no estiguessin tan pendents dels mitjans conservadors”.

Sánchez també ha sortit en defensa de la decisió del govern espanyol de cedir a Navarra les competències de Trànsit, i ha lamentat que el PP ho hagi criticat. “Desenvolupar les competències autonòmiques és complir amb la Constitució”, ha dit; a més d’afirmar que als populars els agradaria “que Espanya es trenqués i s’enfonsés, cosa que no passa”. “Espanya ja va estar a punt de trencar-se l’any 2017”, ha dit el president espanyol en referència al referèndum de l’1-O i a la Declaració d’Independència. També ha assegurat que el seu executiu “supera el trauma de base de la convivència i dona passos cap a la distensió en un territori important com és Catalunya”.

Les declaracions de Pedro Sánchez arriben dos dies després que el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, dictés un decret perquè els fiscals donin "una resposta uniforme" a les revisions de condemnes fermes que puguin fer-se per l'entrada en vigor de la controvertida llei del 'només Sí és Sí' , establint que no es modificaran quan la pena imposada pugui dictar-se amb el nou marc penal. És a dir, “la revisió només serà procedent quan la pena efectivament imposada excedeixi en abstracte de la qual correspondria imposar en aplicació dels preceptes de la nova legislació penal".