La futura llei estatal d'habitatge es troba enredada al Consell General del Poder Judicial. Divendres passat, l'òrgan de govern dels jutges va rebutjar l'informe que l'avalava, i la seva tramitació s'endarrereix almenys un parell de setmanes. Malgrat els obstacles, fonts del govern espanyol transmeten un missatge determinat: "El CGPJ no farà que ens despistem de convertir l'habitatge en el cinquè pilar de l'estat del benestar". En els mateixos termes s'ha pronunciat el president Pedro Sánchez aquest dilluns, després de rebre el canceller alemany Olaf Scholz al Palau de La Moncloa. El dirigent socialista ha recordat com les fórmules del passat han fracassat i ara cal buscar nous instruments per a garantir el dret constitucional a un habitatge digna. 

Sense anar més lluny, demà mateix el Consell de Ministres aprovarà el pla estatal d'habitage 2022-2025, el bo de 250 euros per a l'accés dels joves i la nova llei d'arquitectura. També hi hauria d'haver anat la llei d'habitatge, però el CGPJ ho ha fet impossible.

L'esmena a la totalitat aprovada divendres pel CGPJ, presentada pel vocal Enrique Lucas, expressava dubtes sobre la competència de l'Estat per legislar sobre el dret a l'habitatge, perquè és una matèria que la Constitució atribueix a les comunitats autònomes en l'article 148.1.3. Rebat la "idea errònia" de l'informe que interpreta que l'article 47 de la Constitució implica que l'Estat sigui el destinatari principal de garantir el dret a un habitatge digne i adequat. D'aquesta manera, la majoria conservadora va tombar l'informe redactat per un vocal progressista. Amb el text inicial rebutjat, l'informe s'haurà de tornar a redactar, debatre i aprovar en un altre ple del CGPJ, que tindrà lloc el 27 de gener.

En roda de premsa als jardins de La Moncloa, acompanyat de Scholz, el president del govern espanyol ha expressat "absolut respecte" per les opinions del CGPJ, però ha volgut entrar en el debat de fons. "Les fórmules fins ara per a garantir aquest dret no han estat suficients", ha recordat Pedro Sánchez. Ha defensat com una "àmplia majoria" dels espanyols, "votin el que votin", creuen necessari un "compromís més gran per fer que aquest dret, que està a la nostra Constitució, es converteixi no en un problema com ara sinó en un dret real". Ha conclòs assegurant que, més enllà de l'informe que acabi emetent la cúpula judicial --preceptiu però no vinculant--, el govern espanyol està "compromès que l'habitatge sigui el cinquè pilar de l'estat del benestar" i que, per tant, "redoblaran l'esforç públic".

En la mateixa línia s'han pronunciat altres ministres durant les últimes hores. Aquest matí, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha rebutjat que hi hagi conflicte competencial com al·legava l'esmena a la totalitat. Per la seva part, la ministra portaveu Isabel Rodríguez ha recordat que no és vinculant: "L'estudiarem amb molta atenció, però sobretot garantirem la seguretat jurídica d'un nou dret que vindrà per quedar-se i per garantir que tothom pot accedir a un habitatge i que s'estableixen uns mínims d'accés a quelcom tan bàsic". Mentrestant, des d'Unidas Podemos carreguen directament contra l'òrgan de govern dels jutges.

No fer "partidisme" amb els fons europeus

Un altre front de conflicte, aquest cop amb el PP: el repartiment dels fons europeus a les comunitats autònomes. El conflicte s'ha originat després que la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso decidís portar al Suprem nou milions d'euros per a polítiques d'ocupació que s'havien concedit a quatre territoris, i la resta de dirigents populars s'hi han anat sumant. Avui, Pedro Sánchez ha evitat polemitzar amb altres presidents autonòmics, però ha recordat que en els dos anys per davant totes les institucions han de fer pinya per consolidar la recuperació econòmica i abordar la transformació d'Espanya. Per això ha fet una crida a la "responsabilitat" a totes les administracions i "allunyar la gestió dels fons de qüestions partidistes que importen poc a la ciutadania". I ha reblat: "No fem dels fons europeus una qüestió partidista, sinó una oportunitat de país".

Sintonia amb Scholz

Pedro Sánchez ha comparegut amb el canceller alemany Olaf Scholz després de mantenir un dinar de treball a La Moncloa. Els dos líders socialdemòcrates han exhibit sintonia personal i política, malgrat algunes discrepàncies en debats europeus com el mercat energètic o el pacte d'estabilitat. De fet, s'han compromès a celebrar ben aviat, tot i que sense concretar la data, una nova cimera bilateral de governs, que tindrà lloc a Espanya. Sánchez ha subratllat que comparteixen "visió" i "valors socialdemòcrates" mentre Scholz ha subratllat que "Espanya i Alemanya són molt bons amics" i que fa anys que té bones relacions amb el president espanyol.