Isabel Díaz Ayuso continua entregada en la seva batalla contra el govern espanyol de coalició. I, si cal, la porta fins i tot als tribunals. Aquest mateix dimecres, el govern de la Comunitat de Madrid ha anunciat que iniciarà accions judicials contra l’executiu central per suposadament repartir fons europeus “sense justificació”, de forma arbitrària. Es tracta de nou milions d’euros per a polítiques d’ocupació que han rebut quatre comunitats autònomes: el País Valencià, el País Basc, Navarra i Extremadura. Segons la Puerta del Sol s’han concedit sense aclarir-ne els motius, sense explicar per què n’han quedat fora la resta d’autonomies i sense informar-ne a la conferència sectorial. És més: denuncien que fa tres mesos que esperen resposta a una carta que haurien enviat a la vicepresidenta Yolanda Díaz.

Concretament, la Comunitat de Madrid ha presentat un recurs contenciós-administratiu davant del Tribunal Suprem contra el decret 902/2021 del govern espanyol, aprovat el passat 19 d’octubre, que regula la concessió directa de subvencions per a invertir en “nous projectes territorials per al reequilibri i l’equitat”. En l’exposició de motius s’explica que, en el cas de Navarra, és per a un pla de reactivació específic en una regió despoblada com el Pirineu navarrès, mentre en els altres tres casos es pretén desenvolupar projectes pilot dirigits a joves, sobretot de "col·lectius especialment vulnerables".

Al recurs de la Comunitat de Madrid s'hi assegura que el reial decret impugnat "manca de qualsevol motivació o justificació sobre el caràcter nacional o supraautonòmic de les actuacions que finança: són projectes concrets i específics de quatre regions que no mantenen cap relació funcional entre si".

Segons expliquen des de la Puerta de Sol, el conseller d’Economia madrileny, Javier Fernández-Lasquetty, va enviar una carta a la vicepresidenta Yolanda Díaz el passat 22 d’octubre exigint explicacions per un repartiment que consideren “aleatori” i que, a parer seu, “utilitzaria de forma presumptament fraudulenta la reserva de crèdit del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE)”. Es tracta d’una estratègia de confrontació que, el passat setembre, la presidenta Ayuso ja va avançar que portaria fins a Brussel·les, assegurant que “hi ha una manca de transparència total”.

Primers 10.000 milions

Ara fa dues setmanes, Espanya va rebre els primers 10.000 milions d'euros procedents del primer tram del fons de recuperació postpandèmia NextGenerationEU. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ho va celebrar a les seves xarxes socials: "El primer pagament del fons NextGenerationEU, de 10.000 milions d'euros per Espanya, ara està en camí!". La dirigent europea va enviar les seves felicitacions a Espanya i va expressar la seva confiança per "tenir d'aquí a poc més bones notícies per altres països de la Unió Europea".