La primera part de Pedro Sánchez ha estat per presentar al Congrés dels Diputats el pla de recuperació. La segona part, per entrar de ple en la precampanya madrilenya. Ha tingut retrets per a molts grups, també per a l'independentisme, menys ERC, que no hi ha participat per contacte amb un positiu de coronavirus. A Junts per Catalunya li ha retret que faci política "purament simbòlica", sense "utilitat real". I ha posat com a exemple el "DNI català", la identitat digital republicana impulsada pel Consell per la República. "No serveix per a cap tràmit, però costa 9 euros", ha etzibat el president del govern espanyol.

 

Ha estat en la seva rèplica als grups parlamentaris. En resposta a la diputada Míriam Nogueras, el dirigent socialista ha rebatut que una de les lliçons de la crisi del coronavirus és que "els problemes globals necessiten solucions globals", i que això passa per una "Espanya federal en una Europa federal". En aquest sentit, ha defensat que "Espanya és el vector perquè Catalunya pugui desplegar totes les seves possibilitats". Per tot plegat, ha negat que una Catalunya independent hagués gestionat millor la crisi sanitària.

En resposta al portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, el president del govern espanyol ha reiterat que manté la "intenció" d'aixecar l'estat d'alarma el 9 de maig, perquè "les comunitats autònomes tenen suficients instruments i garanties per poder plantar cara a la pandèmia". Amb tot, Sánchez ha afegit que La Moncloa "no pot posar en mans de les comunitats una sèrie de restriccions a les llibertats i drets fonamentals sense cap mena de restricció del poder judicial, perquè pot suposar un retrocés en la qualitat democràtica del nostre país".

En precampanya madrilenya

I Pedro Sánchez ha entrat de ple en la precampanya madrilenya. Ha ironitzat assegurant que "el potatge de Casado" és la millor creació de l'extrema dreta de Vox. "Una mica d'aquí, una mica d'allà, i alguna cosa de Toni Cantó, que sempre ha d'estar en totes les salses", s'ha rigut el president espanyol. I ha posat el dit en la nafra de les diferències internes del PP: "L'he vist impacient per entrar a la campanya de Madrid... Serà que no el deixen". A Santiago Abascal l'ha acusat de "criminalitzar" els pobres i els immigrants i d'anar a barris com Vallecas a buscar "bronca". A Inés Arrimadas li ha retret que Ciutadans continuï volent reeditar l'acord amb el PP a Madrid, malgrat l'OPA dels populars. Ho ha descrit com a "síndrome d'Estocolm".

El grup d’ERC, confinat

En la compareixença d’aquest dimecres hi havia un gran absent: Esquerra Republicana. El grup independentista no ha participat ni intervingut en el debat perquè els tretze diputats estan confinats pel positiu de coronavirus d’un membre de l’equip. Estan confinats des del passat dijous. Tot i això, sí que segueixen els debats i participen en les votacions de forma telemàtica.