El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, ha subratllat aquest dilluns la profunda divisió que hi ha entre les forces independentistes, com demostra el fet que no es posin d'acord ni tan sols per desenvolupar conjuntament una vaga de fam, en al·lusió a què cap membre d'ERC participa en la protesta.

Així s'ha pronunciat en una conversa informal amb periodistes a la copa de Nadal que ha ofert al Palau de La Moncloa, en què també ha subratllat que és la seva obligació mantenir una relació el més normalitzada possible amb el president de la Generalitat, Quim Torra, malgrat que no sigui el millor interlocutor a Catalunya.

Sánchez encara no ha decidit si assistirà al sopar d'aquest dijous, abans de la reunió del Consell de Ministres a Barcelona, organitzada per Foment del Treball, la principal patronal catalana, i a la qual sí que hi assistiran almenys alguns dels ministres econòmics del seu govern.

Tampoc no ha pogut avançar si finalment tindrà una entrevista bilateral amb Torra aprofitant la seva presència a Barcelona, com la va tenir amb la presidenta andalusa, Susana Díaz, quan el Consell de Ministres es va reunir a Sevilla. La pilota està a la teulada de Torra perquè Sánchez està disposat a veure's amb ell.

El president del Govern espanyol és també un dels 40 principals líders europeus als quals els presos polítics han enviat una carta explicant la seva situació, els motius de la vaga de fam i les vulneracions de drets bàsics per part d'Espanya en el marc d'una campanya d'internacionalització per denunciar la seva situació.