Pedro Sánchez va prometre fa dues setmanes que no hi hauria "problemes" en la sortida de Pablo Iglesias de la vicepresidència per anar a fer de candidat a la Comunitat de Madrid. I no hi ha hagut grans sorpreses. Aquesta tarda, després del Consell de Ministres, el president espanyol ha comparegut des del Palau de La Moncloa per a anunciar la remodelació. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, també serà la vicepresidenta tercera. Per la seva part, la fins ara secretària d'Estat d'Agenda 2030 i mà dreta d'Iglesias, Ione Belarra, serà la nova ministra de Drets Socials, abans amb rang de vicepresidència. I Nadia Calviño passarà de vicepresidenta tercera a vicepresidenta segona. Després de la remodelació, Sánchez ha aprofitat per a garantir "estabilitat fins al 2023", quan s'acaba la legislatura.

Pedro Sánchez primer ha comunicat la petita "crisi de govern" al rei Felip VI i després ho ha anunciat als mitjans de comunicació en una breu declaració sense preguntes. Demà Díaz i Belarra prometran el càrrec davant del monarca i es produirà el canvi de carteres. El president espanyol ha destacat que "són dones que, en diferents responsabilitats, han desenvolupat" la seva tasca amb una "disposició constructiva". I ha reblat: "Han demostrat que la fórmula per als grans consensos són la unitat, el diàleg i un esforçat servei públic. Totes compten amb la meva absoluta confiança".

 

​Amb l'ascens de Díaz seran quatre les vicepresidentes espanyoles. Des de La Moncloa celebren que "per la seva composició és un dels governs de major lideratge feminista del món, sent quatre dones les que encapçalen i coordinen els eixos polítics i socials del seu programa d'acció". En paraules de Sánchez, "l'únic govern del món amb quatre vicepresidentes". Avui hi ha més dones que homes a l'executiu central. 

El comiat d'Iglesias

En un vídeo publicat a les seves xarxes després del Consell de Ministres, Pablo Iglesias ha explicat que abandonava l’executiu central amb dues constatacions. En primer lloc, que pot “posar per davant l’interès generals i aconseguir que aquest govern enfronti la crisi d’una manera completament diferent a com es va fer en el passat. En segon lloc, també ha confirmat que “davant del govern hi ha oligarquies que exerceixen el seu immens poder polític, econòmic i mediàtic” per a fer prevaldre els seus interessos. Aquestes oligarquies, juntament amb la correlació de forces, l’ha fet ser conscient que hi ha “molts límits i contradiccions”. Ha gravat el missatge des del seu despatx, perquè no se li ha permès sortir en roda de premsa, com sí que va fer Salvador Illa en el seu comiat.

 

En la seva declaració institucional, Pedro Sánchez ha subratllat que es "manté intacte" l'acord de govern de coalició i ha tornat a agrair la tasca del vicepresident segon sortint. Malgrat "la pitjor crisi de la humanitat" en un segle, el president espanyol ha subratllat que "el govern sempre ha romàs en la unitat, la responsabilitat i l'interès general".