Catalunya continua sent territori sanchista. La candidatura del defenestrat secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a les primàries per al lideratge del partit ha recollit més de 6.000 avals de militants del PSC; la de Susana Díaz s'ha quedat en menys d'un miler i la de Patxi López en uns 500, segons han informat Europa Press fonts socialistes.

Sánchez s'ha imposat a la resta de candidats aconseguint el suport de gairebé la meitat de les bases del partit que lidera Miquel Iceta, tenint en compte que tenen dret a vot en les primàries del PSOE un total de 14.322 militants, després de descartar-se'n uns 3.000 que no són al corrent de pagament.

Fonts de la seva candidatura destaquen l'"important suport" dels militants del PSC a Sánchez, en un procés en què la direcció dels socialistes catalans i el seu primer secretari, mantenen neutralitat.

El suport a Sánchez a Catalunya es va reflectir al míting que va oferir a Barcelona el 22 d'abril, quan va congregar més de 3.000 persones i va donar suport al reconeixement de Catalunya com a nació dins d'una Espanya "nació de nacions".

Diferència de 6 a 1

El resultat a Catalunya ha estat clau en el general de tot l'Estat. Així, les fonts destaquen que "la diferència de 6 a 1 amb Susana Díaz ha estat clau per al còmput global d'avals", en què a presidenta de la Junta d'Andalusia ha reunit uns 5.000 suports més que Sánchez.

La lideressa andalusa, avalada per la vella guàrdia del partit -des de Felipe González a José Luís Rodríguez Zapatero-, ha sumat en total 62.582 firmes, la qual cosa suposa un terç de la militància del PSOE. Per la seva part, Sánchez ha totalitzat 57.369 avals, una quantitat que ha provocat alarma en l'estat major oficialista, bolcat amb Díaz.

Per la seva part, l'exlehendakari Patxi López ha entregat 2.000 avals, encara que des del seu equip s'assegura que n'ha recollit més. El mínim d'avals que havien de presentar els aspirants era 9.368 per passar el tall i convertir-se en candidats.

Territori sanchista

Des de la candidatura de Díaz agraeixen la confiança recollida a Catalunya, un territori que defineixen com "evidentment sanchista i en què s'ha projectat -asseguren- una imatge de la candidata que no es correspon amb la realitat".

L'equip de Patxi López també enalteix els avals aconseguits a Catalunya, on "la polarització entre Pedro Sánchez i Susana Díaz és una mica més pronunciada que en altres territoris" d'Espanya, s'ha indicat.