Pedro Sánchez dona suport a unes "eleccions lliures" a Veneçuela. Així ho han confirmat fonts del govern espanyol, amb una ambigüitat calculada, després que el president espanyol hagi mantingut una conversa telefònica amb l'autoproclamat president interí de Veneçuela, Juan Guaidó. La trucada ha arribat després que el president espanyol s'hagi reunit amb els seus homòlegs de Colòmbia, l'Equador i Costa Rica al fòrum de Davos per analitzar la situació al país llatinoamericà.

Segons han informat fonts de la Moncloa, la conversa ha durat al voltant de deu minuts, i Sánchez li ha "traslladat el seu reconeixement pel coratge amb el qual s'està comportant en aquesta situació" i ha "defensat la legitimitat de l'Assemblea Nacional veneçolana". En aquesta línia, li ha explicat el comunicat conjunt de la Unió Europea.

"En aquest comunicat, s'aposta per una posició comuna a favor de la celebració d'eleccions lliures, que permetin expressar-se democràticament al poble veneçolà, i un rebuig rotund de l'ús de la violència i de la força", assenyalen des de la Moncloa, que no han dit si li reconeix l'autoritat a Guaidó.

Des de Caracas, Guaidó ho ha valorat de forma més optimista. "Acabo de rebre una trucada del president d'Espanya i he pogut expressar-li la lluita que hem emprès amb tota Veneçuela per aconseguir un govern de transició i tenir eleccions lliures", ha escrit al seu compte de Twitter. "Davant d'això el president m'ha confirmat el seu suport total", ha sostingut.

 

Abans de la trucada, Sánchez ha mantingut una trobada amb els president de Colòmbia, l'Equador i Costa Rica, "en la qual ha defensat aquesta posició, reconeixement de la legitimitat de l'Assemblea Nacional i aposta per eleccions lliures, com la via capaç d'aconseguir una solució no traumàtica".

Els presidents de Colòmbia, Iván Duque, de l’Equador, Lenín Moreno, i el de Costa Rica, Carlos Alvarado, ja han reconegut la legitimitat de Guaidó, a més dels Estats Units, el Canadà, el Brasil, l’Argentina o Xile. Fins al moment, el govern espanyol ha mantingut una actitud prudent. El PP i Ciutadans li han reclamat que faci aquest reconeixement en iniciatives parlamentàries registrades al Congrés de Diputats.