Els números són molt tossuts per a tothom, menys per a Pedro Sánchez. Almenys públicament, el president espanyol insisteix a negar la majoria independentista sorgida de les eleccions del 14-F. Avui, durant la sessió de control al Senat, ha tornat a apostar per un govern en minoria, el del PSC i els comuns, que necessitarien de la implicació d'ERC perquè sortís endavant. Ha apel·lat a traslladar al Palau de la Generalitat el mateix model que a La Moncloa. De fet, el dirigent socialista també ha aprofitat per a destensar la relació amb Unidas Podemos, mostrant-se "satisfet" amb l'any de govern de coalició a l'Estat.

En la seva resposta a la senadora dels comuns Sara Vilà, el president del govern espanyol ha reivindicat la victòria del PSC a les eleccions del 14-F i ha considerat “poc raonable” que es reediti de nou la fórmula entre ERC i JxCat, un “govern que ha resultat fallit”. Per això, ha defensat una nova fórmula, amb els socialistes i els comuns de la mà, però sense els republicans com li ha demanat Vilà. Ha tret importància als números, recordant que el govern central també està en minoria. “Per què no pot ser una fórmula que puguem exportar a la política catalana?”, s’ha preguntat el mandatari socialista.

Però semblen unes paraules més aviat per a la galeria. Sense anar més lluny, Pedro Sánchez també ha demanat al nou Govern de la Generalitat, donant per fet que ells no hi seran, que “parli amb l’altra meitat de catalans”, la no independentista. El president espanyol ha dit que “respectarà la legitimitat del govern que surti” i hi dialogarà per a buscar solucions al conflicte. Dit això, ha puntualitzat que, a banda d’un conflicte entre Catalunya i l’Estat, també hi ha un conflicte “dins de Catalunya”.

 

El president espanyol ha carregat contra l’independentisme, al qual ha acusat de no tenir projecte més enllà de la “malenconia”. En aquest sentit, ha assenyalat que “durant la campanya no hem vist cap líder independentista treure passejar la DUI”. En canvi, ha contraposat, “ara torna a sortir durant les negociacions per veure qui és més independentista”. I ha conclòs al respecte: “És que no han après res”.

En la seva intervenció, Sara Vilà ha aposta per una altra fórmula, la del tripartit d’esquerres, incloent-hi Esquerra Republicana. I ha proposat quatre solucions per a resoldre les diferents crisis que viu Catalunya: l’alliberament dels presos polítics; la sortida de la crisi generada per la pandèmia en clau ecològica; la millora de l’autogovern i un nou sistema de finançament, i un nou “pacte entre Catalunya i Espanya”. En aquest últim punt ha proposat una llei per a la celebració de referèndums, com la llei de la claredat del Canadà.

Destensa amb Podemos

Davant dels atacs de la dreta contra Unidas Podemos, que ha qualificat de “suposicions i ficcions”, Pedro Sánchez s’ha mostrat “satisfet amb el govern de coalició” durant aquest llarg governants plegats. Ha volgut destensar les relacions després de setmanes de friccions. Ha subratllat que és la primera experiència a l’executiu central. “És cert que som dues forces diferents, que provenim de cultures polítiques diferents, però ens uneixen més coses de les que ens separen”, ha defensat el dirigent socialista. Aquesta agenda compartida és “la salut, l’ocupació i la protecció social”. Davant la seva minoria parlamentària, ha tornat a reclamar “sentit d’Estat” tant al PP com a Ciutadans perquè abandonin l’extrema dreta.