Patxi López ha llamado a Joan Tardà al orden / EFE

El candidat Pedro Sánchez ha rebut el segon No en la sessió d’investidura que ha tingut lloc al Congrés dels diputats, sent el primer cop en la història d'Espanya que un candidat fracassa en les dues votacions. Després de dues hores de debat, els 131 parlamentaris del PSOE, Ciutadans i Coalició Canària (CC) han dit Sí, però de forma insuficient davant dels 219 No del Partit Popular (PP), Podemos i les confluències, Izquierda Unida (IU), Compromís, ERC, Democràcia i Llibertat (DiL), el PNB i EH Bildu.

El resultat estava cantat, però les normes institucionals obligaven a la nova votació. Sánchez no ha volgut reconèixer la derrota, i ha considerat que l'èxit era "haver posat en marxa el rellotge de la democràcia", després que "Rajoy bloquegés el país" amb la negativa al rei Felip VI de presentar-se a la investidura. Així, s'ha defensat dient que la derrota hauria estat refusar també l'encàrrec, en un "exercici irresponsable". Alhora, ha tornat a apel·lar al No a Rajoy i a la necessitat d'acords, davant la por a unes noves eleccions.

El fracàs hauria estat rebutjar l'encàrrec del Rei, hem posat en marxa el rellotge de la democràcia", ha assegurat Sánchez

El secretari general del PSOE ha posicionat els socialistes com la clau per a qualsevol fórmula, mentre acusava de "corrupció" el fet de "posar les institucions al servei partidista", referint-se als populars. És en aquest punt on el president del PP, Mariano Rajoy, s'hi ha tornat, dient "el vell no necessàriament és el millor", i ha proclamat que en cap cas contribuiria a una "contrarreforma" per "volar l'obra" del seu executiu, a canvi d'un programa "pseudosocialista". "Votarem No", perquè "té la síndrome d'Adam: Es pensa que el món va començar vostè", ha dit Rajoy.

"Vinga democràcia: El senyor Sánchez ens diu que no hi ha una majoria d'esquerres i que ens afegim al seu pacte, ja que qualsevol de les seves mesures és millor que no pas Rajoy", ha dit el líder del PP en to corrosiu i burlesc. "Això és sectarisme", ha afegit. "La seva festa ha acabat, ha posat les institucions al servei de la seva supervivència i això també és corrupció", clamava fent una estocada a les paraules de Sánchez. "El que ha fet aquests dies ha estat una farsa per sortir del pas, una ficció", ha sentenciat president en funcions.

El PP és la primera força amb 7 milions de vots, i no donarem suport a un programa 'pseudosocialista', ha dit Rajoy

Rajoy ha afirmat que qualsevol govern passaria per ell o pels morats. Curiosament, ha estat amb el parlament del líder de Podemos, Pablo Iglesias, quan la distensió i el riure han deixat enrere el rebombori que el president de la cambra, Patxi López, ha hagut de tallar renyant. Amb camisa grana, Iglesias ha recordat el petó entre ell i el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i ha explicat l'atracció de la popular Andrea Levy cap a un diputat dels morats. "Pedro, ja només quedem tu i jo", ha dit Iglesias en to suggeridor al líder del PSOE.

Però el joc d'atracció li ha durat poc, i ha tornat a la línia habitual de la reivindicació. "Atreveixi's a ser president d'un govern de coalició", ha instat el podemista al socialista. "Miri, avui no he vist a Rajoy preocupat, sap per què? Perquè a les oligarquies del país els preocuparia més que vostè i jo ens poséssim d'acord. Construïm un govern a la valenciana!", ha indicat. "No són monstres els catalans" i altres forces, ha exclamat Iglesias. "Li direm l'acord del petó", tancava el discurs un Iglesias menys ferotge que altres cops.

Pedro, ja només quedem tu i jo", s'ha insinuat Iglesias a Sánchez mentre li oferia "l'acord del petó", recordant el gest amb Domènech

El pacte seria en oposició al de El Abrazo –com diuen alguns a l'entesa de Sánchez amb el president de C's, Albert Rivera–. Rivera ha reconegut que no és "tan graciós". "Però parlem d'investidura, que és el que importa", ha afegit. El taronja ha mantingut el to solemne, apel·lant a "l'oportunitat d'or per fer les reformes necessàries". "No demano el vot al PP i Podemos, sinó que deixin de destruir i comencin a construir, que s'abstinguin". Finalment Rivera ha "lamentat que avui Rajoy voti amb Bildu o ERC", davant la cara riallera de la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría.

En el torn d'ERC, el candidat Gabriel Rufián s'ha presentat com a "nét d'andalusos, xarnego i independentista", mentre assegurava que aquest fet era "una derrota" per Espanya. Rufián considera que "el dret d'autodeterminació no és impossible", i s'ha adreçat al Congrés dient que "el 27 de setembre vam guanyar-los a Catalunya". Així, s'ha queixat de les referències de Sánchez a una suposada "crisi de convivència" entre els catalans. "Crisi de convivència la que vostè tindrà al PSOE a partir d'avui, senyor Sánchez, li ho puc assegurar", ha dit entre crits de la bancada socialista.

Crisi de convivència la que vostè tindrà al PSOE a partir d'avui, senyor Sánchez, li ho puc assegurar", ha dit Rufián

Al seu torn, el líder de Democràcia i Llibertat (DiL), Francesc Homs, ha ofert "diàleg" a canvi "d'un referèndum". "Si no hi hagués sobre la taula el tema català, avui hi hauria govern. Haurien de fer una reflexió serena", ha dit en to conciliador Homs. Ha estat de les darreres intervencions tranquil·les, abans que el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, carregués contra Rajoy perquè "intentar formar govern no és corrupció".

Per la seva banda, el diputat de C's Juan Carlos Girauta ha esclatat per dir que el seu partit "sí que havia condemnat el franquisme". El president del Congrés l'ha intentat frenar, i se li ha escapat novament un tuteig, dient "i què vols?". El fet ha obert el sedàs, i l'altre portaveu, Rafael Hernando (PP), ha demanat torn d'al·lusions per defensar Rajoy. Patxi López no ha donat la paraula i Hernando l'ha titllat "d'arbitrari", alhora que Joan Tardà es revoltava i també el cridaven a l'ordre. La situació ha caigut en descontrol.

Així, Sánchez fracassa en la investidura, enmig d'una cambra exhalant tensió, que anticipa la difícil entesa en els dos mesos que manquen fins la dissolució de les Corts. Perquè avui, el Congrés emulava més la Torre de Babel que no pas la poesia bucòlica, malgrat uns vesteixin l'escenari de El Abrazo de Juan Genovés, i altres, de L'acord del Petó.