635914019682410814w

El temps apressa i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha de triar amb "qui es casa" en l'altar d'investidura. El terme va ser emprat pel líder d'ERC, Joan Tardà –malgrat que ell no s'hi postul·la sense referèndum–. El joc de seducció s'iniciava al matí, quan el candidat d'IU, Alberto Garzón, ha enviat una carta a Podemos, Compromís, i el PSOE, per celebrar una reunió "a quatre" i treballar per un pacte d'esquerres. Pels primers és una idea "magnífica", però a Ferraz "ho han d'estudiar" encara, segons ha explicat Garzón.

El líder dels morats, Pablo Iglesias, creu que és una oferta "sensata". No ho ha dit, però també és una jugada mestra. Les enquestes comencen a augurar un retrocés electoral dels morats i Iglesias no té assegurat que en unes eleccions generals hipotètiques es reeditessin algunes confluències –com la de Compromís–. El seu vet a C's es manté, així com la seva voluntat de trobar-se primer amb Sánchez abans que amb els negociadors socialistes. Però amb el seu gest, Garzón li dona l'oportunitat de desdir-se de tot, sense gaire costos polítics.

"Passejar junts"

El cap de llista de Podemos cada cop està més per Sánchez, i assegura que si han de pactar "el normal és que ens veiessin passejant junts". Això ha dit, davant la rialla dels periodistes, que comentaven "sembla una història d'amor". Tot i que no li "contesta el Whatsapp" com diu Iglesias, a Ferraz podrien deixar la porta oberta als plurinacionals, seduïts pel quartet d'esquerres. Precisament, ahir els negociadors socialistes no van acceptar directament el redactat amb el qual C's vol blindar la unitat d'Espanya.

"Aquest text prové d'un document del PSOE", deia José Manuel Villegas (C's), "per tant, no s'hauria de perquè no incloure", explicava. Per la seva banda, Antonio Hernando, el portaveu socialista, ho afirmava amb la boca petita. Ara bé, l'acord que sembla ben avançat dels socialistes amb els taronges "només els garantiria l'abstenció", com ha recordat avui el podemista. És a dir, que el PSOE tindria 90 diputats, més 40 abstencions i major nombre de vots en contra. Per tant, "l'únic acord amb què fa números és la coalició d'esquerres", deia Iglesias.

Sí vull (potser)

Però si l'impediment és una abstenció, avui ho ha resolt el candidat de C's, Miguel Gutiérrez. Els taronges no acostumen a votar "Sí" en cap Govern dels autonòmics que han afavorit, sinó que s'abstenen. Ni a Madrid, ni a Andalusia. Però Gutiérrez no ha descartat que votessin que "Sí", si és que l'acord entre PSOE i C's era "total". "En política, res no és inamovible", ha dit. És a dir, que si no hi ha punts de desacord essencials per a cap dels dos, Sánchez podria postul·lar-se ja amb 130 escons favorables amb una entesa PSOE-C's.

Per les paraules socialistes, l'acord podria estar avançat. En tot cas, se sabrà cap a dilluns, com va dir ahir Villegas. Ara bé, Garzón ha assegurat que no se sentia "còmode" amb C's, i augmentava així la pressió sobre el PSOE amb el seu rebuig "al PP i a les dretes".

Terceres persones

El president en funcions, Mariano Rajoy, ha viatjat avui a Brussel·les amb Pedro Sánchez per assistir al Consell Europeu on es debat la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. El viatge no ha estat idíl·lic. Rajoy hauria dit a David Cameron que la investidura fracassaria en segona votació i hi hauria eleccions al juny. Però des de Madrid, els populars s'esforçaven en seduir el PSOE. Javier Maroto, vicesecretari sectorial del PP, no tindria "cap problema" a donar una vicepresidència a C's i PSOE, si ajuden al Govern de PP.

Ara l'anell està a la butxaca de Sánchez, que haurà de decidir si deixa a l'altar l'acord amb C's, i si respon a la carta de Garzón per fer una unió amb "les esquerres". Això, si els barons li ho permeten, ja que el text del comitè federal és explícit, pel que fa a rebutjar referèndums.