El PP interpreta els resultats de les eleccions gallegues com un aval a l’estratègia d’Alberto Núñez Feijóo al capdavant del PP, en clau estatal. Ho asseguren fonts del partit, i ho ha deixat ben clar també aquest diumenge la secretària general dels populars, Cuca Gamarra, que ha assegurat que mantindran “l’oposició ferma” contra una llei d’amnistia que, a parer seu, només busca “impunitat pels líders independentistes del procés. En una roda de premsa per valorar la majoria absoluta aconseguida per Alfonso Rueda (i Feijóo) a Galícia, ha assegurat que “ja no hi ha PSOE, sinó que només queda Pedro Sánchez”.

A parer de la número dos del partit, els gallecs han castigat aquest diumenge els socialistes perquè negocien amb Junts per Catalunya una llei d’amnistia. “El PSOE ha de fer una reflexió profunda”, ha dit, a banda d’assegurar que Sánchez ha abandonat “el seu candidat a Galícia”, Gómez Besteiro, per “alimentar l’independentisme”. “L’objectiu del PSOE era que no guanyés el PP i el resultat ha estat el pitjor de la seva història”, ha remarcat durant la compareixença. El cas és que el PSdeG ha perdut cinc diputats a Galícia i s’ha quedat amb només 9, molt per darrere dels 25 escons obtinguts pel BNG. Una suma d’esquerres insuficient davant la majoria absoluta de 40 diputats del PP.

Paral·lelament, fonts del PP, amb les urnes ja escrutades i la majoria absoluta gallega consolidada, donen validesa a la lectura en clau de plebiscit d’aquestes eleccions; i reivindiquen que Sánchez és president sense tenir el seu poder arrelat en les comunitats autònomes. “El resultat és el que és”, diuen aquestes mateixes fonts en referència a la confessió de Feijóo sobre estar disposat a indultar Carles Puigdemont. Així, reivindiquen que “no és fàcil fer passar Feijóo per un líder independentista”, en referència a l’estratègia del PSOE per desgastar el líder popular amb aquesta qüestió. Les mateixes fonts també destaquen el resultat desastrós dels dos partits del govern espanyol. Els socialistes s’han ensorrat, mentre que Sumar ni tan sols ha aconseguit entrar a l’hemicicle. També llancen un dard a Vox, en tant que la formació d’extrema dreta també ha quedat fora del Parlament gallec.

Sánchez s’ensorra a Galícia

Qui s’ha ensorrat aquest diumenge a Galícia ha estat Pedro Sánchez, perquè el partit ha obtingut el seu pitjor resultat històric al Parlament gallec. El PSdeG va obtenir la seva millor marca l’any 1989, amb 28 diputats. L’any 2005 en va obtenir 25, i va poder governar del bracet del BNG.

Quatre anys més tard, el 2009, va repetir resultat, però allò va ser l’inici d’una caiguda lliure que l’ha dut aquest diumenge a perdre cinc escons respecte de les eleccions del 2020 i situar-se en només nou diputats. Els socialistes han quedat reduïts a una tercera força molt distanciada del BNG, que referma el seu paper com a líder de l’oposició a la infrangible majoria absoluta del PP.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!