El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha demanat avui a Unidas Podemos que assumeixi el seu resultat electoral i doni "un "pas endavant" per desbloquejar la investidura i permetre que el 10 de novembre l'esquerra ja estigui treballant en reformes en lloc de participar en noves eleccions.

Sánchez ha intervingut avui davant del Consell de Política Municipal que el PSOE celebra a Toledo, on ha posat en relleu el valor de les mesures econòmiques, de caràcter social i en favor de la igualtat que el seu Govern va posar en marxa al costat d'Unidas Podemos després de l'èxit de la moció de censura contra Mariano Rajoy.

"Si amb 151 escons vam ser capaços de fer el que vam fer en dotze mesos, amb 165, què no podrem fer?, què justifica que estiguem bloquejats com estem bloquejats?", s'ha preguntat el líder socialista després d'escoltar les intervencions del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, de l'alcaldessa de Toledo, Milagros Tolón, i del president de la FEMP, Abel Caballero.

Per al cap de l'Executiu, la "clau" del bloqueig polític que està impedint la formació d'un nou govern espanyol i que fa parlar del "risc cert" que hi hagi noves eleccions el 10 de novembre és que els partits no han assumit "la seva responsabilitat ni el seu resultat electoral" excepte el PSOE, que admet "compartir programa" amb altres forces polítiques.

I encara que Unidas Podemos vol entrar en el nou govern espanyol "perquè no es fien del PSOE", ha lamentat, ell recorda com sense estar en l'Executiu van treure junts nombroses mesures socials i com l'avançament electoral no va venir forçat per la formació habitada, sinó per "l'independentisme i la dreta" en tombar els pressupostos. Ha recordat que el PSOE doblega al PP en escons, i ha reprovat la "falta de lleialtat institucional" de la dreta perquè prefereix aliar-se amb els independentistes en contra dels socialistes.

Quant a Unidas Podemos, ha fet veure que el PSOE li treu ara 81 escons i que des de les eleccions els ha fet fins a quatre propostes per a cooperar o fins i tot entrar en el govern espanyol i les ha rebutjat totes. Així, ha emplaçat novament a la formació habitada a donar suport a la seva investidura, tenint en compte que compten amb els vots necessaris gràcies al lideratge electoral del PSOE.