El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha exigit aquest dimarts explicacions a l’executiu d’Israel per tal que aclareixi “com més aviat millor” el “brutal atac” que ha causat la mort a set cooperants de World Central Kitchen, l’ONG del xef espanyol José Andrés. En una compareixença des de Jordània, en la qual no hi ha hagut preguntes per part de la premsa, el líder socialista ha assegurat sentir un “profund dolor” per les morts d’aquests activistes. Ha lloat, de fet, la feina feta per aquests cooperants. Aquest dilluns, un comboi amb el logotip de l'entitat ha estat interceptat per l'exèrcit israelià poc després de sortir d'un magatzem situat al centre de la Franja per distribuir ajuda entre la població palestina.

 

Aquest atac, a més, ha arribat l’endemà que almenys vuit persones morissin en un atac atribuït a Israel contra l'edifici del consolat iranià a Damasc, situat en un barri fortificat de l'oest de la capital de Síria. Segons van informar mitjans sirians i iranians, hauria mort el general de brigada de la Guàrdia Revolucionària Iraniana Mohamed Reda al Zahedi. L'Iran dona suport al règim de Baixar al-Assad a Síria i a la força paramilitar xiïta Hezbollah, activa a Síria i Líban i objectiu habitual d'atacs israelians d'ençà que entraren en un encreuament intermitent de foc per l'ofensiva israeliana sobre Gaza.

El reconeixement de l’estat palestí per part d’Espanya, abans de l’estiu

Les declaracions de Pedro Sánchez han arribat, també, hores després que assegurés, en una conversa informal amb periodistes, que preveu reconèixer l’estat palestí aquest semestre. El líder socialista va mostrar-se convençut que durant els pròxims mesos hi haurà una sèrie d’esdeveniments que aplanaran el camí a la comunitat internacional per sumar-se a la iniciativa, i que Espanya no es quedarà sola en aquest reconeixement.

No és la primera vegada que el líder socialista es pronuncia d’aquesta manera sobre aquesta qüestió. Ja va manifestar que en aquesta legislatura caldria reconèixer l’estat palestí, després de defensar que l’única manera d’aconseguir la pau entre el poble palestí i l’israelià és que tots dos estats es reconeguin mútuament.

Gira a l’Orient Pròxim

Aquests dies, Pedro Sánchez fa una gira per Jordània, l’Aràbia Saudita i Qatar. El president del govern espanyol ha assegurat que l'objectiu de la seva gira per Orient Pròxim és conèixer de primera mà què pensen els països àrabs sobre la resolució del conflicte, quines alternatives pretenen liderar i en quina mesura pot ajudar Espanya. La posició que defensarà el líder socialista és la necessitat d'un alto el foc a Gaza, impulsar una conferència de pau que faciliti la solució dels dos estats, donar suport al paper de l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins i exigir l'alliberament dels ostatges israelians en mans de Hamàs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!