Vint-i-set dies després que es fes públic el demolidor informe de la Guàrdia Civil sobre Santos Cerdán, i nou dies després del seu empresonament a Soto del Real, Pedro Sánchez compareixerà aquest dimecres al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre el cas de corrupció parasitat en el cor del PSOE. Els dos secretaris d’Organització a qui va confiar el timó de la formació mentre ell era a la Moncloa —Cerdán i José Luis Ábalos— estan presumptament implicats juntament amb Koldo García en un cas de cobrament de comissions a canvi d’adjudicacions públiques; i el jutge apunta a una possible trama de finançament irregular del partit. Aquest passat cap de setmana, Sánchez va anunciar en el comitè federal del PSOE mesures internes per combatre conductes irregulars. Però ara li toca fer-ho a la cambra baixa, amb iniciatives legislatives davant dels seus socis parlamentaris. “El futur de la legislatura depèn de la compareixença de demà”, admeten fonts de la sala de màquines de la Moncloa. El PP utilitzará la cita per apel·lar a la “decència” dels aliats del PSOE i instar-los de nou a desmarcar-se de Sánchez.
De fet, el soci d’investidura Coalició Canària ja ha avançat que aquest dimecres exigirà a Sánchez que se sotmeti a una qüestió de confiança, una petició que Compromís també s’obre a fer i que, de moment, el republicà Gabriel Rufián descarta. Es preveu un debat dur i crispat; no només pels atacs de l’oposició de PP (descarten per ara impulsar una moció de censura i insisteixen a demanar la dimissió de Sánchez) i Vox, sinó també pels aliats dels socialistes. El seu malestar, en veure que donen suport parlamentari al govern d’un partit esquitxat per la corrupció, és enorme. És per això que, just després que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil tombés Cerdán, Sánchez va impulsar una ronda de reunions a la Moncloa amb les formacions que el sostenen aquesta legislatura.
Només Podemos i BNG —per accentuar la molèstia— van declinar la invitació. La resta de socis van demanar-li mesures contundents, sobretot dirigides a castigar les empreses corruptores; així com afanyar-se a complir els acords d’investidura pendents; com és el cas de Junts per Catalunya, una formació que també s’ha quedat sense interlocutor amb el PSOE per culpa del cessament de Cerdán. La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha assegurat aquest dimarts en roda de premsa que Sánchez anunciarà “un paquet important de mesures” per combatre la corrupció. Segons avancen fonts de l’ala socialista de l’executiu, Sánchez demostrarà que vol tranquil·litzar els socis: “Es tindran en compte la gran majoria de les seves propostes, especialment les de Sumar”.
Cara a cara entre Yolanda Díaz i Pedro Sánchez
El gran reclam del partit de Yolanda Díaz és castigar les empreses implicades en trames de corrupció; una mesura que també exigeixen formacions com Esquerra Republicana. Actualment, a aquestes companyies se les pot vetar de poder guanyar una adjudicació pública durant un període d'entre 3 i 5 anys si són condemnades per un tribunal. Però Sumar vol ampliar aquesta forquilla d'anys. També exigeixen tirar endavant el pla de regeneració democràtica anunciat a principis del 2024, així com eliminar els aforaments, un privilegi que tenen els diputats: que només un tribunal superior els pot investigar i jutjar, i que per fer-ho ha de demanar permís a la cambra de la qual n’és membre. Les mateixes fonts refreden la possibilitat que Sánchez accepti aquesta darrera mesura.
Aquest dimarts, en qualsevol cas, Sumar ha confirmat que Díaz ha decidit fer palès el seu malestar amb Sánchez: no passarà la sessió de braços plegats a la bancada blava de ministres i serà l’encarregada d’encarar-se al màxim líder socialista en aquesta compareixença, que ha quedat encara més enfangada per culpa de l’escàndol d’assetjament sexual per part de Paco Salazar i per la clatellada de Brussel·les a Espanya en un informe en què es fa ressò del cas Koldo.
De fet, la vicepresidenta segona del govern espanyol ja va confirmar la setmana passada quin és el seu límit per mantenir viu l’executiu de coalició: que es confirmi l’existència d’una trama de finançament irregular dins del PSOE. Fonts d’aquest grup parlamentari també traslladen en privat que “si Sánchez no reacciona, cau la legislatura”, independentment de si surten o no de l’executiu.
Què faran els partits independentistes?
Els partits catalans i bascos afronten la compareixença amb diferents perspectives. Junts per Catalunya aprofitarà la compareixença de Pedro Sánchez per passar comptes amb el PSOE sobre l'Acord de Brussel·les tres setmanes després que Míriam Nogueras i Jordi Turull li reclamessin “garanties de compliment” en una reunió a la Moncloa. A les files d'ERC, esperen que el president espanyol doni explicacions clares i li exigiran que adopti mesures “concretes i tangibles” contra la corrupció. Des del País Basc, Bildu serà “molt exigent” i reclamarà mesures “profundes, categòriques, valentes i contundents” contra la corrupció i un “nou programa polític, social i plurinacional” que “obri un nou cicle” i que suposi un “avenç real en la regeneració democràtica”. I el PNB lamenta que les explicacions que ha donat Sánchez fins ara “no són satisfactòries” i espera que, “més enllà de canvis interns”, expliqui el “per què d'algunes coses que encara no estan aclarides”, tot i que no concep el ple com un “ultimàtum”.
Podemos, el soci més crític amb les “mesures cosmètiques” de Sánchez
És la vegada que Sumar adopta un to més bel·ligerant amb Sánchez perquè, al cap i a la fi, se senten arrossegats per Podemos, el soci més crític amb la corrupció del PSOE. Aquest dimarts, en roda de premsa, la líder dels morats, Ione Belarra, pronosticava que les mesures d’aquest dimecres seran “cosmètiques” i que el president del govern espanyol buscarà “sobreviure políticament”. Fonts d’aquesta formació opinen que el lideratge de Sánchez està “esgotat”, tot i que asseguren que analitzaran “llei a llei”; totes les mesures que anunciarà Sánchez.
El PSOE fia l’estabilitat de Sánchez a la compareixença de dimecres
Aquest dilluns, en la primera roda de premsa del PSOE després d’haver renovat la seva direcció, els socialistes van traslladar que confien convèncer els socis aquest dimecres amb mesures anticorrupció per tal de garantir l’estabilitat de Sánchez; amb l’esperança d’aparcar el debat sobre haver-se de sotmetre a una qüestió de confiança o haver d’anticipar eleccions generals.
“Tenim la confiança que el debat del dimecres serà positiu i sortirem més reforçats com a Estat; els socis estan esperant les mesures del president”, va sostenir la flamant portaveu del PSOE, Montse Mínguez. Va asseverar que els aliats parlamentaris dels socialistes “han sigut partícips de totes les mesures que han millorat la vida de la gent durant aquests darrers set anys”, i va advertir que la seva alternativa és Alberto Núñez Feijóo, que en el congrés del PP d’aquest cap de setmana “ha fet un cop de volant al seu ideari cap a la ultradreta”. “Queden dos anys i moltes ganes”, va asseverar.