La Comissió Europea s'ha fet ressò aquest dimarts del cas Koldo i de la imputació de l'exministre de Transports José Luis Ábalos en el seu informe sobre la salut democràtica dels Estats membre. En la seva respectiva avaluació sobre Espanya, alerta de "l'alt risc de corrupció" en la contractació pública. "El finançament dels partits polítics persisteix com a àrea d'alt risc i no s'han fet passes per reformar la legislació electoral en línia amb les recomanacions del Tribunal de Comptes", descriu l'informe. A les vint pàgines que dedica a Espanya, Brussel·les no assenyala riscos sistèmics per a l'estat de dret, però avisa que continuen pendents mesures de gran importància en àmbits com el judicial, la lluita contra la corrupció, la transparència o mitjans de comunicació; així com la reforma del sistema d'elecció dels vocals del torn judicial del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que Brussel·les reclama des de fa anys com continuació de la renovació de l'òrgan de govern dels jutges.

Al capítol sobre la lluita contra la corrupció, el document recorda que la llei de protecció al denunciant de 2023 obliga el govern espanyol a presentar una "àmplia estratègia de previsió i lluita contra la corrupció" com a tard el setembre de 2024, "però aquesta feina encara cal començar-la". També identifica les "primeres passes" per reforçar les normes sobre conflicte d'interessos d'alts càrrecs i per regular els 'lobbies' i reforçar la independència i el poder de l'Oficina de Conflictes d'Interès, però assenyala també que no hi ha hagut avenços per millorar les regles sobre aquest tipus de conflictes en les diferents administracions del sector públic. En aquest context, Brussel·les inclou en les seves recomanacions específiques a Espanya "impulsar el procés legislatiu per enfortir les normes sobre conflictes d'interessos i declaracions patrimonials de persones amb alts càrrecs executius".

El cas Koldo, en el punt de mira

En el seu repàs dels casos més greus de corrupció de l'últim any, la Comissió es fa ressò de la trama Koldo. També recull que la Fiscalia Europea ha informat de quatre casos de corrupció a Espanya. L'avaluació dels experts comunitaris identifica altres "llacunes" en el marc legislatiu anticorrupció respecte dels "suborns a l'estranger", ja que, encara que s'han pres mesures per detectar aquestes pràctiques il·lícites des de diverses fonts, l'índex d'aplicació de la llei "continua sent baix", amb tot just dos casos tancats reeixidament des de 2016.

No es posiciona sobre l'amnistia

El document també es fa ressò de la Llei d'Amnistia, però evita prendre posició perquè l'assumpte està sent objecte d'examen al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), on han arribat quatre qüestions prejudicials sobre la llei. Així les coses, l'informe sobre l'estat de dret publicat aquest dimarts indica que l'Executiu comunitari ha estat "valorant la rellevància" de la norma "des de la perspectiva del Dret de la UE", però no apunta les seves conclusions i recorda que aquests aspectes són objecte de peticions de decisió davant del TJUE.