Esquerra Republicana, partit que va votar a favor de la moció de censura que va portar a Pedro Sánchez a la Moncloa el juny del 2018; que va arribar a un acord per abstenir-se en la seva investidura el gener del 2020 després d'uns resultats de rècord en els dos comicis del 2019; i que després de la patacada del 2023 hi va a votar a favor a canvi de la llei d'amnistia i el traspàs de Rodalies, està a l'expectativa la sessió d'aquest dimecres matí al Congrés, quan el president del govern espanyol donarà, en principi, explicacions sobre el cas Cerdán i intentarà com pugui tancar la crisi de credibilitat que hi ha entre els seus socis d'investidura: molts d'ells, entre els quals ERC, li van donar suport a la moció del 2018 com a condemna a la corrupció del PP després de la sentència de la trama Gürtel.
Precisament aquestes "explicacions" són el que vol Esquerra, ja que l'escàndol afecta a dues persones que en el passat (un passat molt recent en el cas de Santos Cerdán) havien estat de la màxima confiança de Sánchez. Però també mesures per lluitar contra la xacra de la corrupció que ha impactat de ple entre les files dels socialistes i que ja va traslladar Gabriel Rufián en la reunió (sense foto) que van mantenir tots dos a la Moncloa. "Volem les coses clares i tangibles, explicacions de veritat. I que compleixin amb els compromisos adquirits", reflexionen des d'Esquerra.
La corrupció, la línia vermella d'ERC
Els republicans, des d'un primer moment, han deixat clar que per ells la corrupció és una línia vermella i el seu portaveu, en un dels cara a cara més durs que se li recorda amb Sánchez li va fer prometre que aquest escàndol, que no sembla ni molt menys tancat i que ha portat a qui fins fa menys d'un mes era mà dreta del president a Soto del Real no seria la Gürtel del PSOE i deixant ben clar que "l'esquerra no pot robar". Des d'Esquerra recorden sempre que tenen ocasió que en els seus més de 90 anys d'història (el 2031 celebraran el centenari) que a la seva formació no se'ls pot carregar cap cas de corrupció en totes aquestes dècades i el portaveu del partit, Isaac Albert, va manifestar des de la sala de premsa del carrer Calàbria que "després de la corrupció no hi ha res".
Des d'un primer moment, també, ERC no ha amagat que la seva intenció és evitar tant com es pugui que governin el PP i Vox a l'Estat, cosa que segons indiquen les enquestes és una possibilitat més que real amb el panorama actual. A més, tant el PSOE com el PSC tenen encara una llarga llista de deutes amb Esquerra, pendents des de les dues investidures de Sánchez i Illa. Alguns estan més avançats, com ara el traspàs de Rodalies o la llei d'amnistia, encara que els jutges es neguin a aplicar-la als líders del procés, entre els quals el president del partit, Oriol Junqueras. Però també n'hi ha que encara estan lluny de culminar-se, com la condonació del deute del FLA o la mare de tots els ous: el finançament singular. De fet, la compareixença de Sánchez tindrà lloc cinc dies abans que es reuneixi la comissió bilateral en les que els republicans esperen avenços en la matèria, sempre recordant als socialistes que "no hi haurà nous acords fins que es compleixin els que ja estan signats". D'això en depèn, per exemple, que Salvador Illa aconsegueixi lligar el suport dels vint diputats d'ERC per als pressupostos del 2026, després de dos anys de pròrroga.
Ara bé, tots aquests afers pendents (que serien impossibles de traduir-se en la realitat si a Moncloa hi manés el PP, tant en solitari com amb Vox) no són una carta blanca pel PSOE, tal com han anat manifestant des d'ERC. En el ple del Congrés, Gabriel Rufián va demanar a Sánchez que no els fes triar entre corruptes "cutres" i els prèmium, en referència al PP, perquè al final farien decidir a la ciutadania. I aquest mateix dilluns, el líder a Madrid ha insistit en la mateixa idea: "Si això segueix escalant, al final la gent ha de decidir el que ha de ser del PSOE i del govern espanyol", però que si la corrupció dels socialistes es "redueix" al que es coneix fins ara (Koldo, Ábalos i Cerdán) l'Executiu "ha de seguir".
Ni moció de censura ni qüestió de confiança
Les fràgils majories al Congrés han fet que durant aquestes setmanes, ni Sánchez presenti una qüestió de confiança, que ja reclamen alguns socis, ni Alberto Núñez Feijóo una moció de censura, amb la que sí que ha flirtejat. El gallec va sondejar els socis però des d'ERC se'ls va tancar la porta als nassos, recordant-los els seus casos de corrupció en el passat. I de la mateixa manera en què en el llunyà mes de desembre es van distanciar de la proposta de qüestió de confiança que plantejava Junts, ara Rufián també la considera "inútil": "Imagineu que la guanya i l'endemà surt un altre àudio...", ha deixat anar el de Santa Coloma. Aquesta possible publicació de noves gravacions no és un fet descartable a hores d'ara per ningú.