El govern espanyol de coalició està condemnat a viure amb una calculadora a la mà. En la tornada de les vacances, la prioritat és tirar endavant uns pressupostos de l’Estat, prorrogats des del 2017 i amb uns números seran molt ajustats. Davant d’això, Pedro Sánchez ha inaugurat el curs polític aquest dilluns amb un cop d’efecte comunicatiu. El president espanyol ha pronunciat una conferència a la Casa d’Amèrica de Madrid, on ha reunit l’establishment empresarial i la societat civil. Tot i que no ha mencionat la paraula "pressupostos", des del faristol ha reclamat “unitat” en moments tan excepcionals com els del coronavirus, una crisi “sense precedents”. Ha garantit l'estabilitat del govern de coalició. "El govern de coalició pot garantir l'estabilitat de l'executiu durant els 40 mesos de legislatura per tenim per davant", ha dit. Una i una altra vegada ha repetit la paraula "unitat".

A l’acte no només hi ha anat gran part del govern espanyol. També s’hi ha aplegat grans empresaris de l’Estat, com la presidenta del Ban Santander, Ana Patricia Botín, o de La Caixa, Isidre Fainé. També el president d’ACS i del Reial Madrid, Florentino Pérez. Entre els convidats també hi havia els secretaris generals d’UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, i el president de la CEOE, Antonio Garamendi. El títol de la conferència, “Espanya pot”. El mateix president espanyol ha explicat com: “Espanya pot si Espanya vol. Aquesta és la condició”.

En síntesi, el president del govern espanyol ha exigit un “nou clima polític marcat per l’estabilitat i la unitat”, sense que ningú “abandoni les seves conviccions”. Ha estat una esmena a la totalitat a l’estratègia d’Unidas Podemos, que vol tornar a orbitar al voltant de la majoria de la investidura. En canvi, Sánchez ha sostingut que “com més àmplia sigui la base social i parlamentària, més ràpida serà la recuperació”. Si bé la vista està posada en els pressupostos de l’Estat, també s’ha referit a la renovació del CGPJ i del Tribunal Constitucional, així com del Defensor del Poble, que requeriran de l’entesa amb el PP. Tots ells tenen el mandat caducat.

“El mandat electoral és inequívoc, però entre les nostres previsions i plans no hi figurava aquesta calamitat”, ha assegurat Pedro Sánchez. “En aquesta circumstància, el govern ho té clar: escollim unitat; no divisió, no enfrontament, no confrontació. Escollim unitat, unitat i unitat”, ha defensat el dirigent socialista. Per tot això ha reclamat “desterrar la baralla partidista de la lluita contra el virus” i construir “institucions sòlides”.

Sobre el terreny menys abstracte, Sánchez ha assegurat que el pla que presentarà a Brussel·les en el marc del fons de recuperació europeu "impulsarà el creixement econòmic al nostre país per sobre del 2% del PIB a llarg termini". 

“Ningú té dret a no fer pinya perquè tingui una ideologia contrària al govern de torn, una identitat diferent o uns interessos oposats”, ha afirmat Pedro Sánchez, que ha exigit “no rendir-se”. També ha demanat abandonar els vells clixés: “No hi ha virus de dretes ni d’esquerres. No hi ha difunts de dretes o d’esquerres. Hi ha difunts de tots”, ha afirmat el president espanyol. Per aquest motiu, ha reblat, cal treballar per a tothom. “Així és com es comportarà el govern de coalició: pensant en tots els espanyols”, ha defensat. "De tots depèn que la legislatura sigui, a més de llarga, fructífera", ha conclòs.

La conferència ha tingut lloc dos dies abans que el president Pedro Sánchez mantingui una ronda de contactes amb els diferents grups parlamentaris, començant pel PP, Ciutadans i el PNB, i continuant per ERC i la resta de formacions. La Moncloa vol aprovar els pressupostos abans que acabi l’any, coincidint amb l’arribada dels fons europeus de recuperació. La tasca no serà fàcil.

El PP rebutja "xecs en blanc"

La resposta des de Gènova no s'ha fet esperar gaire. El flamant nou portaveu estatal del PP, José Luis Martínez Almeida, ha criticat que des de La Moncloa els demanin un "xec en blanc" sense ni tan sols concretar els termes del projecte de pressupostos de l'Estat. Si bé ha estès la mà al govern espanyol, l'alcalde de Madrid ha avisat que no serà "per a blanquejar la imatge d’un govern que ens demana entesa entre tots i no s’entenen entre ells”. Ha denunciat que el que fa Sánchez “és dir que la culpa és de l’oposició, quan primer caldrà veure si és capaç d’arribar a una entesa amb el seu soci de govern". Ha deixat que mantenen les mateixes "línies vermelles" que abans: "Amb els socis de Sánchez no podem pactar pressupostos".

UGT demana a Sánchez que s'ho apliqui

El secretari general estatal d'UGT, Pepe Álvarez, ha vist amb bons ulls la intervenció de Sánchez a la Casa d'Amèrica. "Crec que és un discurs apropiat i que va molt bé al moment en què estem, i crec que se l’ha d’aplicar el propi govern perquè aquest esforç és absolutament imprescindible per poder guanyar la batalla mèdica i econòmica al virus", ha assegurat el líder sindical.