El govern de Pedro Sánchez ha modificat el Consorci de la Zona Franca de Barcelona per donar entrada a la Generalitat de Catalunya en el seu Plenari, l'òrgan suprem d'aquesta entitat que el Govern reclama a l'Estat que sigui traspassada. 

Segons ha informat l'Executiu, el Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns un Reial decret que estableix la incorporació de la Generalitat de Catalunya i de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) al Plenari del Consorci, on actualment coincideixen el govern central i l'Ajuntament de Barcelona.

2 places pel Govern, 1 per PIMEC

En concret, s'estableix l'entrada de dos representants per part del govern català, així com d'un representant per part de la patronal de les pimes catalanes PIMEC. 

També s'estableix que un dels dos representants del govern de Catalunya ocuparà la vicepresidència segona del Ple, mentre que el delegat especial de l'Estat, Pere Navarro, ocuparà la vicepresidència primera.

 

EuropaPress delegado especial estado consorci zona franca barcelona pere navarroPere Navarro, delegat especial de l'Estat que la vicepresidència primera / Europa Press



La incorporació de la Generalitat i de PIMEC, ha indicat el govern espanyol, "respon a la voluntat d'apropar les institucions de Catalunya al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, el qual compta actualment en el seu Ple amb una nodrida representació política, econòmica i social".

El plenari

El Plenari és l'òrgan responsable de l'aprovació i reforma dels estatus de l'entitat, de l'elecció dels membres integrants en l'òrgan de govern i de l'aprovació del pressupost i els comptes. Actualment és presidit per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, mentre que el seu vicepresident, fins ara únic, és Pere Navarro, com a delegat especial de l'Estat.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat a l'executiu central el traspàs al Govern del Consorci de la Zona Franca, al costat del port de Barcelona i l'aeroport del Prat, en considerar-los "elements clau" per a la "competitivitat" de Catalunya.

El Consorci

El Consorci és un ens públic estatal en el ple del qual s'integren representants del govern de la nació, de l'Ajuntament de Barcelona i de les principals entitats econòmiques de la ciutat. Es finança íntegrament amb recursos propis i amb els procedents de la seva gestió patrimonial.

El seu camp principal d'activitat és la gestió de la zona franca duanera i del seu polígon industrial, si bé desenvolupa una intensa activitat que inclou la promoció d'edificis, de sòl urbà i industrial, actuant de dinamitzador per a la transformació empresarial cap a l'economia 4.0. 

 

Imatge principal: Edifici del Consorci de la Zona Franca / Europa Press