Un nou no al referèndum, per si no havia quedat prou clar. Avui Pedro Sánchez hi ha tornat a tancar la porta en la sessió de control al Congrés dels Diputats. Aquest cop ha estat en resposta a la portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, però el president del govern espanyol ha repetit els mateixos arguments: que no poden fer una consulta que serveixi per "dividir la societat" en comptes d'unir-la al voltant d'un projecte. "No dividirem la societat en referèndums binaris que no aporten res", ha sentenciat el dirigent socialista. Més enllà d'això, un altre déjà-vu: Sánchez se les ha tornat a tenir amb Pablo Casado, aquest cop arran de la xiulada durant la desfilada del 12-O

En la seva pregunta, Mertxe Aizpurua ha recordat com els independentistes sempre han defensat que consultar la ciutadania és el "millor instrument democràtic" i que "aquest govern hauria de posar-ho en pràctica si aspira a avançar en la democratització". En aquest sentit, sense pronunciar la paraula referèndum, la portaveu de l'esquerra abertzale ha preguntat a Sánchez si "aposta perquè la ciutadania decideixi el seu futur polític, econòmic i social" o no.

 

La resposta de Pedro Sánchez, que "és evident que compartim que la ciutadania ha de decidir el seu futur polític, econòmic i social". Però fins aquí les coincidències. El president del govern espanyol ha situat per sobre de tot la democràcia representativa, "la voluntat popular en forma de la representació dels grups parlamentaris". Així, Sánchez ha tancat novament la porta a un referèndum: "Aquesta és una democràcia plena i no acceptarem dividir la societat espanyola, en aquest cas la basca, en funció de referèndums interessats i binaris". I ha reblat: "El pitjor que podem fer és fracturar i dividir amb referèndums que no aporten res".

Bronca arran del 12-O

El Congrés dels Diputats com a camp de batalla per dirimir el que passa a fora. Aquest dimecres, arran de l'escridassada que va patir novament Pedro Sánchez durant la desfilada del 12-O. Ha estat després que Pablo Casado hagi avalat la bronca al passeig de la Castellana, assegurant que es tracta de la "veu del carrer". Per altra banda, el cap de l'oposició i líder del PP ha tornat a insistir en el seu discurs catastrofista, segons el qual Espanya està caminant cap al rescat de la Unió Europea: "Això acabarà malament per culpa seva. Li passarà com a Zapatero i el PP haurà de rescatar Espanya per tercera vegada". 

Per la seva part, el president del govern espanyol justament ha retret a Casado i a l'extrema dreta de Vox la xiulada, per estar-hi al darrere. Ha recordat com passa "sempre que governa l'esquerra". També ha carregat contra declaracions "falses" sobre l'estat de l'economia espanyola. Sánchez l'ha rebatut: "Espanya no està en bancarrota: creix, crea ocupació i té una prima de risc baixa. No sé on el portarà la seva oposició, però li demano que no faci declaracions que, a més de ser falses i insultar la intel·ligència dels espanyols, van en contra de l'interès d'Espanya".

Renovació d'òrgans

Per altra banda, Pablo Casado també ha proposat a Sánchez renovar els òrgans constitucionals pendents de renovació, com el Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble o RTVE. Tots menys el Consell General del Poder Judicial. En la seva rèplica, Pedro Sánchez ha demanat al líder de l'oposició que no utilitzi "una visió avantatgista de la legalitat democràtica". I ha reiterat la seva exigència: "Compleixi amb tota la legalitat democràtica i els compromisos de la Constitució". Malgrat tot, el ministre Félix Bolaños ha anunciat que aquest mateix matí es posarà en contacte amb els populars.