L'exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha decidit renunciar a l'acta de diputat poques hores abans que Mariano Rajoy sigui investit president pel Congrés amb l'abstenció del partit socialista. Després de molts dies reflexionant, Sánchez ha preferit marxar abans que votar no i desobeir el mandat del comitè federal del 23 d'octubre. Així i tot, ha insinuat que podria presentar-se per liderar el partit i també s'ha dirigit a la gestora i li ha exigit que convoqui primàries i que no expulsi ningú que voti no aquesta tarda.

"Estic en profund desacord a facilitar el govern de Mariano Rajoy. Mantinc el meu no ferm i clar. Si m'abstinc, seria trair la meva paraula i trencar la confiança que m'han donat els militants", ha afirmat el socialista en la declaració sense preguntes que ha fet al Parlament espanyol. La determinació ve perquè Sánchez s'havia reunit divendres amb diputats afins com Margarita Robles i Susana Sumelzo, entre d'altres, que l'advertien que perdria la legitimitat com a líder si desacatava les ordres del comitè.

Precisament, el socialista ha fet una al·lusió directa i clara a la gestora, encapçalada per Javier Fernández, sobre les sancions que podrien caure als díscols que mantinguin el no. "Demano que no facin fora ningú, al PSOE no sobra ni hi falta cap militant", ha explicat. Com ja va avançar El Nacional, Fernández havia mantingut converses amb Miquel Iceta, en què l'advertia de la possibilitat d'expulsar el PSC dels òrgans de direcció o del grup parlamentari per la ratificació del no al consell nacional del grup català.

El profund malestar del socialista cap a la gestora s'ha fet evident en diverses al·lusions en la seva intervenció. Primer de tot, ha criticat la forma com nega la llibertat de consciència de vot, compresa en la Constitució. En segon lloc, l'ha interpel·lada perquè convoqui un Congrés, amb "dia i hora", aquest mateix dilluns. "El mandat de la gestora expira avui, després de fer president Rajoy", ha denunciat, mentre algunes veus acusen fa dies el poder provisional de "cronificar-se" i "amenaçar" els díscols.

Sobre què farà a partir d'ara, tot apunta que podria presentar-se a les primàries per a secretari general. "Continuaré al PSOE, com un militant més. Agafaré el meu cotxe i recorreré Espanya per visitar tots els seus racons. Vull recuperar un PSOE que, amb carnet o sense, tothom se senti seu", ha afirmat. De fet, l'ex-secretari general sempre ha confiat que el cop dels crítics el legitimaria amb les bases. "No hi ha cap manera millor que cosir el PSOE que unint les veus de la militància al proper Congrés del partit", ha dit.

És aleshores quan el socialista ha esclatat en llàgrimes d'emoció per haver liderat "el no és no" i veure's obligat a marxar davant del seu malson, Rajoy de president. "Crec que és la sortida més honrosa, durant setmanes he defensat els valors del socialisme", s'ha lamentat. "Cal entendre que prendre aquesta decisió ha estat molt dolorós", deia mentre es disculpava pels errors comesos. Així, marxava el diputat Sánchez i naixia el líder de la facció que aspira a plantar cara a la presidenta andalusa, Susana Díaz, en un futur no gaire llunyà.