El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dilluns el reconeixement de l’estat palestí per resoldre l’actual conflicte entre Israel i Hamàs. “L’única manera de resoldre el conflicte és el reconeixement de dos estats que puguin coexistir en pau”, ha assenyalat en una intervenció davant de diversos líders europeus, entre els quals hi havia el president del Consell Europeu, Charles Michel, i el canceller alemany, Olaf Scholz. Després d’haver-ho defensat també en un acte del PSOE, el líder socialista ha apostat ara per defensar-ho a l'esfera europea, quan ja fa més d’una setmana que va escalar el conflicte entre Israel i Hamàs.

Sánchez ha defensat, en aquesta intervenció, que entri ajuda humanitària a Gaza, i també ha assenyalat que la “reconciliació és l'única sortida” d’un conflicte que es va accentuar quan la setmana passada Hamàs va introduir-se en territori controlat per Israel i va executar civils. El president del govern espanyol ha condemnat aquesta venjança de Hamàs a l’ocupació israeliana. I és per això que ha reivindicat el “dret legítim” d’Israel de defensar-se contra l’organització islamista. Ara bé, també ha demanat que el govern de Benjamin Netanyahu garanteixi la “protecció dels civils”. “És essencial”, ha dit, així com “l’accés d’ajuda internacional per a qui ho necessita, especialment a la Franja de Gaza”, on les organitzacions humanitàries han advertit que la població està en una situació límit per manca d’aigua, aliments, electricitat i combustible.

Sigui com sigui, Pedro Sánchez ha defensat, en el seu discurs, la necessitat de “treballar ara per evitar una escalada de la violència a la regió”. També per donar un nou impuls a “tots els nostres esforços per aconseguir una solució pacífica al conflicte entre Israel i Palestina, tenint present que l'única via per resoldre-ho” és, segons ell, “el reconeixement de dos estats que puguin coexistir en pau i seguretat”.

 

Sumar reclama al PSOE que un futur govern de coalició reconegui l’estat palestí

Les declaracions de Pedro Sánchez davant dels líders europeus han arribat minuts després que Sumar hagi reclamat que un eventual nou govern de coalició reconegui l’estat palestí com una de les seves primeres mesures. Així ho ha demanat el portaveu del partit, Ernest Urtasun, que ha recordat que el Congrés dels Diputats ja va instar l'Executiu l’any 2014 a prendre aquesta mesura. Però “encara no s’hi ha procedit, en espera d’una posició comuna de la Unió Europea”. La formació de Yolanda Díaz sosté que, enmig del conflicte a Gaza i de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, “ha arribat el moment que Espanya reconegui Palestina de manera unilateral i urgent”. De fet, ja hi ha països com Suècia o Grècia que ho han fet.

El cert, però, és que aquest dilluns no ha estat la primera vegada que Sánchez es pronuncia en aquesta direcció. El dissabte passat, durant un míting a Mèrida, el president espanyol també va parlar del conflicte obert a la Franja de Gaza i va demanar reconèixer tant l'estat d'Israel com el de Palestina. "Per descomptat que Israel té dret a defensar-se, però sempre dins el dret internacional humanitari, que no avala l'evacuació de palestins de Gaza, tal com diu Nacions Unides", va recordar el president del govern espanyol.