Sumar ha reclamat aquest dilluns que un eventual nou govern de coalició reconegui l’estat palestí com una de les seves primeres mesures. Així ho ha demanat el portaveu del partit, Ernest Urtasun, que ha recordat que el Congrés dels Diputats ja va instar l’any 2014 a l’executiu a prendre aquesta mesura. Però “encara no s’ha procedit a esperar d’una posició comuna de la Unió Europea”. La formació de Yolanda Díaz sosté que, enmig del conflicte a Gaza i de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, “ha arribat el moment que Espanya reconegui Palestina de forma unilateral i urgent”. De fet, ja hi ha països com Suècia o Grècia que ho han fet.

Fonts del partit alerten a ElNacional.cat que aquesta demanda del partit respecte de Palestina “no és una exigència” de cara a la investidura de Pedro Sánchez. És a dir, que la relació d’Espanya amb Israel no serà un obstacle que impedeixi mantenir el líder socialista a la Moncloa. Sigui com sigui, Ernest Urtasun ha explicat, acompanyat de la portaveu parlamentària Marta Lois, que el seu partit presentarà tres iniciatives referides al conflicte entre Israel i Hamàs: una proposta de declaració institucional del Congrés, una proposició no de llei i un document polític de la seva formació.

Sánchez defensa reconèixer Palestina i Israel

El passat dissabte, durant un míting a Mérida, Pedro Sánchez també va parlar del conflicte obert a la Franja de Gaza i va demanar reconèixer tant l'estat d'Israel com el de Palestina. "Per descomptat que Israel té dret a defensar-se, però sempre dins el dret internacional humanitari, que no avala l'evacuació de palestins de Gaza tal com diu Nacions Unides", va recordar el president del govern espanyol.

 

Tot i això, el líder socialista va reiterar la "condemna rotunda" a l'atac de Hamàs a Israel perpetrat ja fa més d’una setmana i va reclamar "l'alliberament immediat" dels ostatges israelians. "Espanya és una amant de la pau; i aquest conflicte només es resoldrà quan es reconeguin els dos estats: Israel i Palestina", va defensar.

De fet, el mateix president del govern espanyol va comunicar aquest diumenge al seu compte de Twitter (xarxa social que actualment s’anomena ‘X’) que els 27 membres del Consell Europeu han arribat a una posició conjunta sobre la situació al Pròxim Orient. “Condemnem enèrgicament els atacs terroristes indiscriminats de Hamàs i reconeixem el dret d’Israel de defensar-se dins del dret internacional i el dret humanitari”, va deixar per escrit. I, a banda, el líder socialista reiterava la importància de “garantir la protecció de tota la població civil”, a més de comprometre’s a una “pau duradora” basada en la “coexistència pacífica de dos Estats”.