El número dos de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha afirmat que és una "pèrdua de temps i energia" debatre una alternativa a investir Carles Puigdemont com a president de Catalunya. "Segur que el vicepresident Junqueras ho comparteix", ha dit en una entrevista a La Vanguardia, que ha respost a mà des de la presó de Soto del Real.

Sànchez ha dit que no és la seva primera opció que Puigdemont presideixi la Generalitat des de Brussel·les i ha reclamat a les institucions estatals facilitin el seu retorn a Catalunya "en condicions d'ocupar el despatx de Palau". "L'independentisme va acceptar participar en unes eleccions convocades il·legítimament per Rajoy, ara els toca a ells", ha apuntat. D'altra banda, creu que s'ha de treballar per acordar un referèndum amb l'Estat.

Sànchez ha defensat que al candidat de JuntsxCat, Carles Puigdemont, "li correspon ser president per la doble condició de ser el president destituït il·legítimament i ser el candidat de la llista sobiranista més votada. Afegeix que Puigdemont ha de tornar a Catalunya "preservant la dignitat del càrrec que representa, la seva personal i la dels consellers que l'acompanyen".

Preguntat si es veu ell com a presidenciable, insisteix que el seu "únic candidat" és Puigdemont i que dedicaran "totes les energies i temps disponible" per tal que pugui prendre possessió del càrrec. Descarta també que ell hagi de renunciar a l'escó per garantir la majoria independentista perquè es mostra convençut que el Tribunal Suprem (TS) "no impedirà la presència dels electes que estan a presó per una mesura cautelar" ja que seria una "ingerència judicial impròpia d'un Estat europeu". En tot cas, assegura que mai ha estat un impediment per al sobiranisme i si no hi ha una altra solució, marxarà.

La victòria de Cs, “més virtual que efectiva”

Sobre els resultats del 21-D, diu que la victòria de Cs és "més virtual que efectiva" i creu que es va produir "per la manca d'una candidatura del sobiranisme". Afegeix que la líder de la formació, Inés Arrimadas, ha estat la veu "més fresca" de l'unionisme però que "està lluny de representar la majoria necessària per a governar". 

Sànchez valora positivament que mai abans l'independentisme havia superat els dos milions de vots i el qualifica de resultat "històric". Tot i això, diu que posa en evidència, com ja va passar el 27-S, que s'han de fer les coses "millor" i "aspirar a més d'un 50%". Per això, creu que la propera legislatura hauria de ser de quatre anys i no veure's reduïda, ja que per sumar més de la meitat de l'electorat a favor de l'independentisme "fan falta polítiques i temps". També creu que això els donaria força davant d'Europa. 

El referèndum acordat “és qüestió de temps"

Sànchez insisteix durant l'entrevista en el referèndum pactat amb l'Estat i considera que l'acceptació d'aquest per part del govern espanyol és "qüestió de temps". Afegeix que mentre això passa s'anirà fent república i assegura que els comuns hi seran. "Els comuns ja hi són, el repte és com es concreta el dret a decidir i el seu exercici", diu. 

Per al candidat número dos, el pla independentista ha de ser reforçar i consolidar els valors i les estructures del que s'ha identificat com a república, "refer tot el que el 155 ha destruït", evidenciar com d'"ineficaç" és l'Estat espanyol i acompanyar-ho de l'"exigència democràtica a l'Estat per acordar un referèndum". Sànchez diu que la política "sempre disposa de segones i terceres oportunitats" i que si aquest diàleg no es pot tenir amb Rajoy "serà amb el següent". "Nosaltres com hem demostrat, no defallirem", apunta. 

La declaració d'independència

En l'entrevista Sànchez també repassa els esdeveniments d'aquesta tardor al Parlament, com per exemple la declaració d'independència, que recorda que no es va publicar al Butlletí del Parlament. "Tot estudiant de primer de Dret sap que la publicació al diari oficial és condició necessària perquè la declaració, resolució o llei tingui efectes", ha apuntat.