La Sala Penal de l'Audiència Nacional ha confirmat la presó provisional acordada per la jutge d'instrucció Carmen Lamela respecte dels presidents de l'ANC, Jordi Sánchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Els cinc magistrats han avançat la decisió en què desestimen els recursos dels Jordis un cop celebrades aquest matí les vistes d'apel·lació. En els propers dies, la sala ha de dictar les actuacions amb els arguments en què es basa per confirmar la decisió de Lamela del passat dia 16 d'octubre.

Ahir va tenir lloc la vista a l'alt tribunal per revisar la presó provisional de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents d'ANC i d'Òmnium. L'endemà de l'ordre de presó de Carmen Lamela contra mig Govern de la Generalitat, un altre tribunal ha valorat si cal mantenir els Jordis a la presó o no.

Son a Soto del Real des del 16 de d'octubre, pel delicte de sedició, després de la manifestació massiva del 20 de setembre durant les detencions dels catorze càrrecs públics de la Generalitat. Els acusen d'incitar la massa a aixecar-se, quan en les imatges que formen ja part del sumari es veu com van intentar dispersar la manifestació.

Els advocats van venir sense gaires esperances de poder treure'ls de la presó, però van portat un nou argumentari basat en què no hi ha possibilitat de reiterar el delicte i que tomba els altres dos arguments de Carmen Lamela: el risc de fugida i la destrucció de proves.

Primer de tot, la jutgessa va valorar aquests dos riscos sense que ho hagués demanat el Fiscal, un fet que no s'ajusta al dret a llei, ja que els jutges no poden imposar mai res que superi la petició del Ministeri Públic.

Pel que fa a la reiteració, tant Jordi Pina com Marina Roig van defensar que el país viu ara una situació política diferent amb l'aplicació del 155 i la convocatòria d'eleccions. La carta de Pina passa, a més, per la declaració de la República el 27 d'octubre. Una declaració amb unes mobilitzacions conjuntes que es va fer amb els Jordis a la presó, per tant, sense la seva col·laboració.