La jutgessa ha enviat a la presó sense fiança Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, tal com ha demanat la fiscalia perquè van "encoratjar la massa". Jordi Sànchez i Jordi Cuixart dormiran aquesta mateixa nit a la presó de Soto del Real.

El fiscal portaveu de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, ha demanat presó incondicional per al president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i per al d'Òmnium, Jordi Cuixart, investigats per sedició i la jutgessa l'ha ordenat al cap d'una hora en una interlocutòria dura on exposa que Sànchez i Cuixart van fer una actuació "orientada a impedir l'aplicació de la llei i de les resolucions dictades per una autoritat en el si d'un procediment judicial, com a mitjà per impulsar i assegurar la celebració del referèndum il·legal d'independència d'Espanya, contravenint amb això la Constitució Espanyola".

Sánchez ha respost només les preguntes del seu advocat i Cuixart s'ha acollit al seu dret a no declarar.

La jutgessa és dura en la seva interlocutòria i destaca que "cobra especial importància el paper que els dos investigats van tenir en els fets objecte del present procediment, participant activament en la convocatòria de les concentracions que van tenir lloc els dies 20 i 21 de setembre, alçant-se a més com els seus principals promotors i directors, mantenint-se al davant d'aquestes durant tot el dia, portant la iniciativa en una pretesa negociació amb els guàrdies civils, encoratjant i dirigint l'acció dels congregats, incitant-los a romandre en el lloc i impartint-los ordres de l'actuació a fer en cada moment". 

Carmen Lamela manté el to prudent fins a la pàgina 9 on comença a carregar durament exposant que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van "utilitzar les xarxes socials i grups de difusió, pròpies de l'ANC i Òmnium, per a la mobilització de persones en contra les ordres judicials" i posa com exemple el web cridademocracia.cat que va funcionar mitjançant llistes de distribució de Whatsapp.

Les crides i les alertes de Crida per la Democràcia estan recollides en l'informe de la Guàrdia Civil que es va presentar el 5 d'octubre. També figura en l'informe i és argument de la jutgessa la iniciativa @escolesobertes que va servir per convocar les concentracions als col·legis on s'havia de fer la votació.

La jutgessa afirma que "no es tractava realment de concentracions pacífiques i tampoc d'una protesta aïllada contra determinades actuacions del jutjat o de la Guàrdia Civil" i que Sànchez i Cuixart "es van dirigir als manifestants encoratjant la massa".

"Jordi Sànchez fins i tot va informar que un grup dels seus anava a tallar la Gran Via", diu la jutgessa en la interlocutòria. I afegeix que tot i que els missatges anaven acompanyats de la petició que les concentracions fossin pacifiques, "no es va remetre cap missatge ni es va comunicar a la massa de cap altra forma que no es violentessin els vehicles oficials en què la comissió judicial va arribar a la Rambla".

En la interlocutòria que ha dictat de mesures cautelars per al major dels Mossos Josep Lluís Trapero i la intendent Teresa Laplana, la jutgessa ja donava pistes i era especialment dura amb Sánchez i Cuixart. Els fa promotors de les concentracions del dia 20 i acusa l'ANC d'organitzar els voluntaris sabent que "dificultarien la intervenció policial".

La jutgessa exposava que tant Sánchez com Cuixart es van "erigir com a interlocutors de la concentració" i que "mai van utilitzar" aquest control "per desconvocar o diluir els riscos".

La interlocutòria detalla com, "pujats a un cotxe de la Guàrdia Civil, van cridar a la mobilització permanent des d'aquell dia a favor del referèndum i contra les actuacions ordenades judicialment per impedir-ho".

Llegeix aquí la interlocutòria